30 Ιουν 2011

«Ναι» και στον εφαρμοστικό νόμο


Σε κλίμα έντασης για τη χθεσινή βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, αλλά και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μνημόνιο ΙΙ πλέον, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής και ο εφαρμοστικός νόμος του... Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Ο εφαρμοστικός ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσε «παρών».  

Καταψήφισε τα άρθρα για τις αποκρατικοποιήσεις η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, ενώ τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίσθηκαν και από τους βουλευτές της ΝΔ, πλην των Π. Καμμένου και Σπ. Γαληνού, που είπαν «όχι» σε όλα. Ειδικότερα, υπέρ δήλωσαν 155 βουλευτές, κατά 136 και 5 «παρών».

Στην ψήφιση των άρθρων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στη στάση των κομμάτων, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών.
Η ΝΔ υπερψήφισε 22 από τα 49 άρθρα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, περιστολές δαπανών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ καταψήφισε όλα τα φορολογικά και περιβαλλοντικά άρθρα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ψήφισε «όχι σε όλα», καταγγέλλοντας το προεδρείο για «προσπάθεια φίμωσης βουλευτών», επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ενώ «όχι σε όλα» δήλωσε και ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Γαληνός.

Επίσης, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσαν «όχι σε όλα», ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία καταψήφισε τις φορολογικές ρυθμίσεις και τα άρθρα για την δημόσια περιουσία.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου καταψήφισε δέκα από τα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στις αποκρατικοποιήσεις, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. Μάλιστα κατήγγειλε διάκριση σε συναδέλφους της βουλευτές, καθώς «κάποιοι πήραν το λόγο για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους, ενώ άλλοι αποκλείστηκαν».

Βενιζέλος: Η χώρα προσέρχεται ισχυρότερη στο Eurogroup

Η χώρα μας προσέρχεται στο Eurogroup ισχυρότερη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι, παρά τις δηλώσεις των εταίρων μας για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι εύκολα, διότι πρέπει να έχουμε σαφή μηνύματα για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του χρέους και επιπλέον πρέπει να ξεπεράσουμε και εμπόδια που υψώνουν χώρες όπως η Φινλανδία που αξιώνουν την παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αν και δήλωσε βέβαιος ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η αίσθηση του καθήκοντος» και ότι τα κόμματα «θα συναντηθούν στο δρόμο της συστράτευσης και της κοινής ευθύνης», δεν δίστασε να επικρίνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr