1 Ιουν 2011

Κλειδώνει με βαρύ τίμημα η πέμπτη δόση


Η συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα 28,4 δισ. ευρώ από τα οποία 6,4 δισ. για τη φετινή χρονιά. Το πακέτο περιέχει απολύσεις στο Δημόσιο, λουκέτα σε ΔΕΚΟ, περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, μισθό 20% κάτω από τη... συλλογική σύμβαση για νέους έως 25 ετών αλλά και νέους φόρους άνω των 3 δισ. για το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Εξαιρετικά βαρύ είναι το τίμημα για την έγκριση της πέμπτης δόσης από ΔΝΤ και ΕΕ. Υστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα το πρωί, κυβέρνηση και τρόικα καταλήγουν στα τελικά κείμενα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή των 12 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία, όμως, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015 περιλαμβάνει σκληρά μέτρα ύψους 28,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ αφορούν τη φετινή χρονιά και αναμένεται να επιφέρουν καίριο πλήγμα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Το "πακέτο" μεταξύ των άλλων περιέχει:

    * Απολύσεις και υποχρεωτική επιβολή του καθεστώτος "μισθωτής" εφεδρείας για 5 χρόνια με καταβολή του 50% των μηνιαίων αποδοχών για το προσωπικό των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
    * Περικοπές στις υψηλές συντάξεις έως και 20%.
    * Μείωση εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων.
    * Μισθό στα 591,5 ευρώ δηλαδή 20% χαμηλότερα από την εθνική συλλογική σύμβαση για νέους κάτω των 25 ετών.
    * Περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων παροχών στον δημόσιο τομέα.
    * "Λουκέτα" σε ΔΕΚΟ.
    * Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών παροχών.
    * Νέους φόρους άνω των 3 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, στα νέα φορολογικά μέτρα εντάσσεται:

* η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10% με 20%,
* η μείωση του αφορολόγητου από την οποία θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι, ίσως και μισθωτοί,
* η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό,
* η ετήσια εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής,
* έκτακτη εισφορά σε ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα,
* πρόστιμα νομιμοποίησης για τις αδήλωτες πισίνες
* και αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα.

Το βέβαιο είναι πως η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί την ώρα που στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη η σύνταξη των κειμένων, στη Βιέννη συνεδριάζει η επιτροπή οικονομικών εμπειρογνωμόνων που θα προετοιμάσει το έδαφος για το προσεχές Eurogroup.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς, ο οποίος ενημερώνει τους ομολόγους του για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, από τις οποίες κρίνεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης 12 δισ. ευρώ και η χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα για την περίοδο 2012 - 2013.


Σε συμφωνία έχουν καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, όμως, ακόμη δεν έχουν καταλήξει στον χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% και του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 10%, με παράλληλη μετάταξη υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr