1 Ιουν 2011

Αλήθειες και αβεβαιότητες για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων


Η χρήση κινητού τηλεφώνου ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του εγκεφάλου σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 
Ποια δεδομένα ισχύουν. Πέντε τρόποι... για τη μειωση της ακτινοβολίας.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «πιθανόν καρκινογόνα», όπως επισημαίνουν 31 ειδικοί, από 14 χώρες που συναντήθηκαν στη Λιόν της Γαλλίας για να αναλύσουν τα στοιχεία επιδημιολογικών μελετών.

Παρ' όλα αυτά, κάποια σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη καρκίνου και στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν είναι διαπιστωμένη.

Συγκεκριμένα, η IARC (Agency for Research on Cancer) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να δώσει στη χρήση των κινητών τηλεφώνων έναν από τους πέντε επιστημονικούς χαρακτηρισμούς: καρκινογενής, μάλλον καρκινογενής, πιθανώς καρκινογενής, μη χαρακτηρίσιμη, μη καρκινογενής.
Η υπηρεσία του ΠΟΥ επέλεξε τον ενδιάμεσο χαρακτηρισμό, διότι τα κινητά ενδεχομένως να συνδέονται με  ένα τύπο του καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοίωμα.

Ο Εντ Γιόνγκ, επικεφαλής της πληροφόρησης υγείας στο βρετανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, σημείωσε ότι «τα στοιχεία του ΠΟΥ βρήκαν κάποια σύνδεση ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο, αλλά είναι αρκετά ελλιπή για να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα από αυτά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν δείξει κάποια σύνδεση, αλλά ακόμη και να υπήρχε δεν θα ήταν μεγάλη» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου πέντε δισεκατομμύρια κάτοχοι κινητών τηλεφώνων υπάρχουν στον κόσμο.
Παρά την αβεβαιότητα για το αν τα στοιχεία του ΠΟΥ μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων, το σίγουρο είναι ότι η δημοσιοποίηση του IARC είχε μία βασική διαφορά με τις έρευνες που είχαν γίνει μέχρι τώρα: Για πρώτη φορά ο ΠΟΥ παραδέχθηκε τις «υποψίες» για το ενδεχόμενο σύνδεσης της χρήσης των κινητών τηλεφώνων με την εκδήλωση μορφών καρκίνου.

Πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ασχέτως του μεγέθους του κινδύνου, θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους μείωσης της έκθεσής τους στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές, σύμφωνα με τον διευθυντή του IARC, Κρίστοφερ Γουάιλντ.

Πέντε τρόποι για να μειώσουμε την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινή μας ζωή είναι οι εξής:

-Χρήση handsfree
-Αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) αντί τηλεφωνικών κλήσεων
-Nα μην χρησιμοποιείται το κινητό ως ξυπνητήρι
-Να μην βάζουμε το κινητό τηλέφωνο στις τσέπες μας
-Να χρησιμοποιούμε θήκες που μπλοκάρουν την ακτινοβολία


ΠΗΓΗ: newpost.gr