3 Ιουν 2011

Ηµιυπαίθρια φορο-χαράτσια


Φορο-χαράτσια περιµένουν περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων από την τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων χώρων, των κλειστών γκαράζ και των αποθηκών τους, στην οποία προχώρησαν το 2010 και το 2011.
Και αυτό καθώς η επιφάνειά τους που µετατράπηκε και τυπικά σε χώρο... κύριας χρήσης, θα υπολογίζεται στο εξής για τον προσδιορισµό του τεκµηρίου διαβίωσης, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και των φόρων µεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονοµιών, παρότι το υπουργείο Οικονοµικών είχε ξεκαθαρίσει αρχικά, ότι δεν θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση.

Το ίδιο θα ισχύσει για τον προσδιορισµό του πόθεν έσχες (δηλαδή θα υπολογίζεται η αξία των ηµιυπαίθριων στη συνολική αξία του ακινήτου) και του ακαθάριστου εισοδήµατος από ιδιοκατοίκηση.

Τα τακτοποιηµένα τετραγωνικά των ηµιυπαίθριων θα λαµβάνονται υπόψη και για τον υπολογισµό του τεκµαρτού εισοδήµατος από δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας ως 200 τ.µ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, καθώς επίσης για την απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν µέχρι 31/12/2002 και που αφορούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Το ίδιο θα ισχύσει για τους έχοντες πρώτη κατοικία µέχρι 120 τ.µ. µε δάνεια που συνήφθησαν µέχρι 1/1/2003 και οι οποίοι έχουν απαλλαγή φόρου για τους τόκους που καταβάλλουν ίση µε το 20%.

∆ηλαδή χιλιάδες φορολογούµενοι που είχαν κατοικίες επιφανείας οριακά κάτω των 120 τ.µ., µε την προσµέτρηση των ηµιυπαίθριων χώρων θα χάσουν µέρος της φοροαπαλλαγής τους για τους τόκους πρώτης κατοικίας.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονοµικών ∆ηµήτρη Κουσελά, σύµφωνα µε την οποία όσοι ηµιυπαίθριοι τακτοποιήθηκαν το 2010 και αυτοί που τακτοποιούνται το 2011, πρέπει για πρώτη φορά να συµπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος του 2012.
Οσοι δεν τους δηλώσουν ή τους δηλώσουν ανακριβώς, θα έλθουν αντιµέτωποι µε πρόστιµα. Ειδικά οι χώροι που θα έχουν τακτοποιηθεί το 2011, πρέπει να δηλωθούν στη δήλωση του επόµενου έτους διορθωµένοι για όλη τη χρήση του2011.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι χώροι που θα τακτοποιηθούν του χρόνου, πρέπει να δηλωθούν στη δήλωση που θα υποβληθεί το 2013.
∆εν επιβάλλεται αναδροµικά φόρος εισοδήµατος, προσαύξηση ή πρόστιµο, αν κάποιος τους είχε δηλώσει ανακριβώς τα προηγούµενα χρόνια της τακτοποίησής τους.

 ∆ιευκρινίζεται ότι, αν υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στο Ε9 ακινήτου που περιλαµβάνει τακτοποιούµενους ηµιυπαίθριους (λόγω µεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ.), αυτοί πρέπει να συµπεριληφθούν στους κύριους χώρους του ακινήτου. 
Σε περίπτωση µεταβίβασης του ακινήτου µε τακτοποιούµενο ηµιυπαίθριο, τα τετραγωνικά του θα τα συµπεριλάβει στη δήλωσή του ο καινούργιος ιδιοκτήτης, ενώ σε περίπτωση επικαρπίας - ψιλής κυριότητας, θα συµπεριληφθούν στη δήλωση τόσο του επικαρπωτή όσο και του ψιλού κυρίου.

Αν κατά τον χρόνο της αγοράς τους οι ηµιυπαίθριοι έχουν µετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης, υπάγονται και αυτοί σε φόρο µεταβίβασης.

ΠΗΓΗ: tanea.gr