29 Ιουν 2011

Στο στόχαστρο οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία


Διαπραγματεύσεις με την Ελβετίδα ομόλογό του για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν έλληνες πολίτες σε ελβετικές τράπεζες, άρχισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
«Θέσαμε το πλαίσιο μιας διακρατικής... συμφωνίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνάπτουν με την Ελβετία το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» είπε ο υπουργός στη Βουλή.

Το μοντέλο αυτό προβλέπει ότι, οι ελβετικές τράπεζες επιβάλλουν έναν φόρο στους τόκους των καταθέσεων που διατηρούν σε αυτές βρετανοί και γερμανοί πολίτες και εν συνεχεία τον αποδίδουν στις χώρες αυτές.

Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο.
Σύμφωνα με ελβετικές πηγές οι μυστικές και μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων (δηλαδή που δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ) μπορεί να κυμαίνονται ακόμη και γύρω στα 30 δισ. δολάρια. Με βάση τις ίδιες πηγές, εφόσον τελικά επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, τα έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τον πρώτο κιόλας χρόνο θα ανέλθουν γύρω στα 2 δισ. ευρώ.
«Δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα συνεχίσει να διατηρεί την ανωνυμία των καταθετών», τονίζει στέλεχος του υπουργείου.
 
Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δισκέτες από όλες τις χώρες της Ε.Ε. με 70.000 λογαριασμούς καταθέσεων ελλήνων. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι είναι 44.000 ενώ ορισμένοι έχουν δεύτερο και τρίτο λογαριασμό.
Αυτοί, ενώ διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό, δεν δήλωναν τους τόκους από τις καταθέσεις και πολλοί έχουν κληθεί από τις εφορίες για να καταβάλουν πρόστιμα.