5 Ιουν 2011

Ποιοι κρίνουν τον 4ο τελικό των «αιωνίων» στο µπάσκετ


Ο Ολυμπιακός απέτρεψε το λεγόµενο «sweep» (3-0) στους τελικούς της Α1 µπάσκετ, ωστόσο, ακόµη και µετά την επικράτηση (76-68) στο ΣΕΦ και τη µείωση σε 2-1 νίκες,
ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός έχει απόψε (ΟΑΚΑ, 22.00 - ΝΕΤ) νέο «match ball» για την κατάκτηση του... 13ου εγχώριου τίτλου τα τελευταία 14 χρόνια (32ου στην ιστορία του).

Οι Πράσινοι επιδεικνύουν µεγαλύτερη συνοχή και σταθερότητα, αλλά ο πρώην παίκτης τους και νυν ηγέτης των Ερυθρολεύκων Βασίλης Σπανούλης εκτιµά ότι οι «αιώνιοι» είναι ισάξιοι και γι’ αυτό οι τρεις πρώτοι τελικοί έχουν κριθεί στις λεπτοµέρειες.
Αραγε ο Παναθηναϊκός θα επιβληθεί για... 28η σερί φορά στον Ολυµπιακό σε αγώνα της τελικής φάσης των πλέι οφ στο ΟΑΚΑ;
Ή µήπως το περίφηµο «momentum» άλλαξε στρατόπεδο και η σειρά θα επιστρέψει (και θα κλείσει) την ερχόµενη Τετάρτη στο ΣΕΦ;
Η απάντηση θα δοθεί στο παρκέ από τους πρωταγωνιστές των οµάδων.

«Ο Διαµαντίδης και ο Μπατίστ συγκροτούν το κορυφαίο ζευγάρι “πικ εντ ρολ” στην Ευρώπη». Δεν το λέµε (µόνο) εµείς, αλλά και ο προπονητής του Ολυµπιακού κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς , ο οποίος αντιλαµβάνεται ότι οι Δηµήτρης Διαµαντίδης και Μάικ Μπατίστ αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του Παναθηναϊκού, από τους οποίους εξαρτώνται σε πολύ µεγάλοβαθµό οι πρωταθλητές Ευρώπης. Στους δύο πρώτους τελικούς οι συνεργασίες των δύο παικτών απέφεραν ισάριθµες νίκες στους Πράσινους.

Ειδικά στον πρώτο αγώνα ο «3D» (προσωνύµιο που παραπέµπει στο... τρισδιάστατο παιχνίδι του Διαµαντίδη) είχε 21 πόντους, 9 ασίστ, 5 ριµπάουντ και 3 κλεψίµατα, για να τον ακολουθήσει ο Μπατίστ µε 13 πόντους και 6 ριµπάουντ. Στον δεύτερο τελικό ο MVP της Ευρωλίγκας είχε µέτρια ποσοστά (15 π. µε 1/5 τρ.) και 5 λάθη, αλλά ο Αµερικανός ήταν σπουδαίος (19 π. µε 6/8 δ., 7/8 β.). Στον τρίτο τελικό ο Διαµαντίδης έδειξε κουρασµένος τελειώνοντας το µατς µε 10 πόντους (2/8 τρ.) και 6 λάθη και η απόδοση του Μπατίστ κυµάνθηκε στα γνωστά (υψηλά) επίπεδα.

Στην αντίπερα όχθη, το παιχνίδι του Ολυµπιακού καθορίζουν οι διεθνείς Βασίλης Σπανούλης και Γιάννης Μπουρούσης, οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές στη νίκη της οµάδας τους την περασµένη Τετάρτη στοΣΕΦ (Σπανούλης 13 π. – Μπουρούσης 16 π., 6 ρ., 2 κλ.).
Ο Μπουρούσης πραγµατοποιεί εκπληκτικά πλέι οφ έχοντας καθοριστική συµβολή καιστους δύο πρώτους αγώνες (1ος: 14 π., 7 ρ., 2 τ., 2ος: 12 π., 5 ρ., 3 τ.).
Ο «Kill Bill» έχει πολλά να αποδείξει απέναντι στην πρώην οµάδα του, αλλά τον «φρενάρουν» η πίεση για την κατάκτηση του τίτλου και η αστοχία (1/4 τρ. στο πρώτο µατς, 2/6 τρ. στο δεύτερο και 0/5 τρ. στο τρίτο), ενώ η εν γένει συµπεριφορά του έχει ενοχλήσει τους πρώην συµπαίκτες του.

ΠΗΓΗ: tovima.gr