5 Ιουν 2011

Νέο πακέτο άνω των 100 δισ. και επιμήκυνση ομολόγων;


Νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. 
Επιπλέον, πληροφορίες για συμφωνία της Ευρωζώνης με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος μεταδίδει... η Wall Street Journal.

Στο Spiegel, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι το ποσό δανειοδότησης, που είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 60 με 70 δισ. ευρώ, δεν επαρκεί, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια.
Εννοείται ότι το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν πέρυσι.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα αυξηθεί, εάν η χώρα εξακολουθήσει να βασίζεται σε διεθνή οικονομική βοήθεια το 2013 και το 2014.

Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την συμμετοχή τους με περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για 7 χρόνια θα προτείνει η Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Βελτ αμ Σόνταγκ.
Με βάση το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης, που θα ισχύσει από το 2012 έως το 2014, πρέπει να συνοδευτεί από μια «εθελοντική ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα ομόλογα παρατεταμένης χρονικής διάρκειας 7 ετών.
Το σχέδιο θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από τον Ιούλιο, όταν πλέον θα έχει αποφασιστεί και νέο πακέτο διάσωσης στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr