22 Μαΐ 2011

Μπαράζ υπέρ του Μνημονίου ΙΙ, με φόντο τη χρεοκοπία


Την άμεση αποδοχή και ενεργοποίηση του Μνημονίου ΙΙ με σκληρότατα μέτρα λιτότητας και αποκρατικοποιήσεις ακόμη και μέσα... στον επόμενο μήνα(!) συστήνουν κυβερνητικά στελέχη και οι βασικότερες σημερινές εφημερίδες, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η τρόικα δεν θα... εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου και η χώρα θα χρεωκοπήσει.

    Τα νέα μέτρα - που περιλαμβάνουν καταργήσεις οργανισμών, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων - παρουσιάζονται σαν μονόδρομος, χωρίς να εξηγείται, όμως, γιατί θα επιτύχουν εκεί που απέτυχαν τα ανάλογα προηγούμενα και χωρίς να προτείνεται κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη τρόικα, ακόμη και σε επιμέρους σημεία.


Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο εκδότης του «Βήματος» στο πρωτοσέλιδο σχόλιο του οι κανόνες που διέπουν τις σχέσεις του δανειολήπτη με τον δανειστή, είναι αυτές «τοκογλύφου με επαίτη»,
ενώ ο κύριος τίτλος της «Καθημερινής» είναι ακόμη πιο ευθύς: «το δημόσιο έχει ρευστό μέχρι τα μέσα Ιουλίου».
Το «Εθνος», που δημοσιεύει πρωτοσέλιδη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην οποία ο πρωθυπουργός τάσσεται για πρώτη φορά δημοσίως υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο, ρίχνει το βάρος του στη συναίνεση με την ΝΔ, στην οποία είναι αφιερωμένος και ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος», που υποτίθεται ότι αναπαράγει την τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου - Σαμαρά: « Αντώνη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Τα οικονομικά μεγέθη

Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία χειροτέρευσαν δραματικά την εβδομάδα που πέρασε:
ο ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου βούλιαξε κάτω από τις 1300 μονάδες την Παρασκευή, σε νέο χαμηλό 14,5 ετών, ολοκληρώνοντας, παράλληλα με την τριπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, μία εφιαλτική εβδομάδα.


Ο Fitch, πέρα από την τριπλή υποβάθμιση έθεσε την Ελλάδα υπό επιτήρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση, οδηγώντας την στην κατηγορία της πτώχευσης. Όπως εξηγεί ο Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής: «Όταν μία χώρα μπει σε αυτήν την κατηγορία (τη C) τότε το μακροπρόθεσμο χρέος της θεωρείται από τις αγορές πως είναι πολύ μεγάλου ρίσκου και εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση (Substantial risks - Extremely speculative), ενώ στις χαμηλές βαθμίδες της κατηγορίας C θεωρείται πως η χώρα έχει πτωχεύσει και πως οι προοπτικές ανάκτησης των κεφαλαίων τους από τους δανειστές είναι μικρές (In default with little prospect for recovery)».

Το πολιτικό πρόβλημα

Ασφυκτικές φαίνεται να είναι οι πιέσεις προς τον πολιτικό κόσμο από την τρόικα τόσο για την άμεση υιοθέτηση των μέτρων όσο και για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού τα κόμματα της Αριστεράς αρνούνται να συναινέσουν.

Αναπάντητο όμως παραμένει το βασικό ερώτημα: γιατί τα νέα μέτρα θα επιτύχουν, την στιγμή που επιβάλλονται για να διορθώσουν τα προηγούμενα, τα οποία δεν κατάφεραν ούτε τα ελλείμματα να περιορίσουν δραστικά λόγω της ύφεσης που προκάλεσαν ούτε όμως επιτρέπουν στην Ελλάδα να δανεισθεί ξανά από τις διεθνείς αγορές όπως ήταν ο στόχος τους;

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι από ελληνικής πλευράς, ΜΜΕ και πολιτικών, δεν διατυπώνεται κανένα σημείο αν όχι άρνησης, αλλά τουλάχιστον διαπραγμάτευσης με τα μέτρα της τρόικας. Τη θέση ότι «πλευρές των μέτρων - και το χρονοδιάγραμμα τους - είναι διαπραγματευσιμες» διατυπώνει ο εκπρόσωπος του...‘Ολι Ρεν σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με προυπόθεση όμως την τήρηση των βασικών στόχων του μνημονίου και τη πολιτικη συναίνεση.

Οι 10 εντολές

Τα 10 μέτρα που «κλείδωσαν» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σύμφωνα και με δημοσίευμα του «Έθνους» είναι:

1. Συνεισφορά της Εκκλησίας κατά 50% στους μισθούς των κληρικών


2. Αναβολή της πληρωμής ομολόγων στους δικαστικούς - Καμία πληρωμή το 2011

3. Μείωση αριθμού συμβασιούχων κατά 50% το 2011 και μείωση 10% κάθε χρόνο έως το 2015

4. Κατάργηση επιδομάτων και μπόνους στο Δημόσιο

5. Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, ακόμη και χρονοεπιδομάτων, με το ενιαίο μισθολόγιο


6. Εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και της άδειας άνευ αποδοχών

7. Κανόνας «μία πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις» και μόνο για άμεσες ανάγκες


8. Μείωση αριθμού εισερχόμενων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

9. Εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ρεύματος 25% και τηλεφώνων 50%

10. Συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr