22 Μαΐ 2011

Τελεσίγραφο για τρία Ταμεία και σύνταξη στα 65



Νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα. «Ολοι στα 65» επιμένει το Βερολίνο για τα όρια συνταξιοδότησης και ζητά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δεχόμενο ως «μέγιστο αριθμό» τα τρία!
Επιπλέον, θέτει θέμα κατάργησης των κοινωνικών πόρων και των εισφορών... υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την αγορά και δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Ακόμη, ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει «επιτέλους» το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.

Και όλα αυτά, ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις, για να εμφανιστεί η Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ και να ζητήσει από τους βουλευτές της και τους Γερμανούς πολίτες να εγκρίνουν νέα δάνεια για την Ελλάδα. 

Πέραν του ασφαλιστικού, σκληρά είναι και τα μέτρα που ζητούνται στην αγορά εργασίας. Θέλουν απελευθέρωση των απολύσεων σε κλάδους με ζημίες, μείωση των αποζημιώσεων, απελευθέρωση του ωραρίου, ευελιξία στην εφαρμογή του με διευθυντικό δικαίωμα και απόλυτη απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.

Τεράστιες είναι οι απαιτήσεις για το δημόσιο: μείωση των μισθών, εξάλειψη των επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανισμών, εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες για τον περιορισμό του μεγέθους, του κόστους και του ρόλου του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.

Ατελείωτη είναι και η λίστα των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ετοιμάσει. Ξεκινούν από το υπόλοιπο ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ, συνεχίζουν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, θέτουν θέμα πώλησης συχνοτήτων, συμβάσεων παραχώρησης για την περιουσία της ΚΕΔ, του ΕΟΤ και τις παραλίες, «ενοικίαση» αεροδρομίων, λιμανιών και εθνικών οδών και προτείνουν τη δημοπράτηση νέων έργων μονάχα με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.

Το ερώτημα, πλέον, είναι, πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» και τι ανταποδοτικά ωφελήματα θα λάβει η χώρα μας.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει μπροστά του ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων με ξένους ηγέτες και συζητήσεων με τους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει την αρχική συμφωνία με την τρόικα, ώστε τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη να παρουσιάσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και το μεσοπρόθεσμο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και την ψήφισή του, περίπου το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Στις 25 του πρώτου καλοκαιρινού μήνα θα λάβει χώρα και η σύνοδος κορυφής, όπου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της 25ης Μαρτίου, να κλείσει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και να αποφασίσει η Ενωση για την επιπλέον βοήθεια, τα 60 δισ., που κατά πάσα πιθανότητα θα μας εγκριθούν για την ερχόμενη διετία.
Προηγούνται βέβαια το ντιλ για το μεσοπρόθεσμο και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Το νέο τοπίο με την εφαρμογή του κανόνα «σύνταξη για όλους στα 65»

Οι ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας που απαιτεί το Βερολίνο, θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταβολή σύνταξης μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς με τον τελευταίο νόμο επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και στα 60 για όσους σταδιακά φτάσουν τα 40 χρόνια δουλειάς.
Μεγάλοι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992, οι οποίοι απειλούνται με νέα αύξηση του ορίου ηλικίας έναν μόλις χρόνο μετά την τελευταία μεταρρύθμιση. Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας σε ηλικία 18 ετών και οι οποίοι κινδυνεύουν να χρειαστούν 47 έτη δουλειάς για να πάρουν σύνταξη!

Παράλληλα ζητείται η δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, εξέλιξη που θα φέρει νέο γύρο ενοποιήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (επιστήμονες) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Σε περίπτωση που περάσει μία τέτοια ρύθμιση, θα δημιουργηθούν μόνο τρεις ασφαλιστικοί φορείς: για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Αυτό σε δεύτερη φάση θα ανοίξει τον δρόμο και για ενοποιήσεις στις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr