14 Μαΐ 2011

Κατερίνα Φαρμάκη:Τέλος στην σύγχιση με την γη υψηλής παραγωγικότητας


Μετά από διαμαρτυρίες πολλών πολιτών της Κορινθίας, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη προέβη σε επανειλημμένες συναντήσεις και συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες... των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.168040/3-9-2010), με την οποία ορίστηκαν τα κριτήρια για τον καθορισμό της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.
Από τις επαφές και τις συζητήσεις με τους αρμοδίους Υπουργούς η κα.Φαρμάκη έλαβε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:
Έχει ήδη εκδοθεί μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.073710/4-3-2011), στην οποία αναφέρεται ρητώς και διευκρινίζεται ότι η ΚΥΑ του 2010 εκδόθηκε αποκλειστικά και μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων (χαρτών ζωνών) της γης υψηλής παραγωγικότητας σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα έχει σταλεί προς όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, αναφορά, η οποία διευκρινίζει ότι δεν χρειάζεται πλέον να ζητούν πιστοποιητικό καθορισμού γης υψηλής παραγωγικότητας στις μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων. Σχετικές διευκρινήσεις έχουν δοθεί και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με βάση τα παραπάνω, αποσαφηνίζεται πλέον μια αίολη κατάσταση που ταλαιπωρούσε πολίτες, υπηρεσίες, μηχανικούς και συμβολαιογράφους. Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει το πλαίσιο αναφορικά με τα αναγκαία πιστοποιητικά που πρέπει να ζητούν οι συμβολαιογράφοι και γίνεται σαφές ότι δεν απαιτείται η χορήγηση πιστοποιητικού από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό του κάθε αγροτεμαχίου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση, όπου γίνεται κατάτμηση των αγροτεμαχίων, για την οποία χρειάζεται σχετικό πιστοποιητικό για τη γη υψηλής παραγωγικότητας.
Αναμφίβολα, η διατήρηση και η διαφύλαξη της γης υψηλής παραγωγικότητας από δράσεις και χρήσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της υπαίθρου, αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη. Πλην όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι η διαμόρφωση των χαρτών ζωνών της γεωργικής γης υψηλής  παραγωγικότητας, με βάσει τα σημερινά δεδομένα, που φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει και πράξη. Η ολοκλήρωση των χαρτών ζωνών μαζί με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων και τα ΣΧΟΑΠ των οικισμών θα ολοκληρώσουν το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και τις χρήσεις γης, απαραίτητα εργαλεία για την σωστή ανάπτυξη και διαφύλαξη της εικόνας του περιαστικού χώρου.