29 Μαΐ 2011

«Πράσινο» άλμα, «κόκκινο» στοίχημα


Του Γιάννη Ντεντόπουλου
«Σπάζοντας» με το «καλημέρα» την έδρα του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας, αλλά κυρίως ένα τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα.
 Με δεδομένο ότι ο δεύτερος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ γίνεται απόψε (22.00, ΝΕΤ) στο ΟΑΚΑ... οι «πράσινοι» έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν το 75-70 (και συνεπώς το 1-0) του ΣΕΦ, ώστε να κάνουν άλμα για την κατάκτηση του 32ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους.
Με το σκορ στο 2-0, υπέρ τους, πρέπει να συμβούν πράγματα και θάματα, για να μην τελειώσουν τη σεζόν πανηγυρίζοντας.

Η αλήθεια είναι πως το βασικότερο «όπλο» του πρωταθλητή Ευρώπης έναντι του «αιώνιου» αντιπάλου είναι η αυτοπεποίθηση, η ηρεμία, η εμπιστοσύνη και συνεπώς η άνεση που του παρέχουν οι συνεχόμενες επιτυχίες. Μπορεί να συνηθίζουμε να λέμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το άγχος το έχει ο εκάστοτε γηπεδούχος, όμως σε καμία περίπτωση οι 18 χιλιάδες «πράσινοι», που αναμένεται να βρεθούν στις εξέδρες, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι θα πιέσουν τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του με τέτοιον τρόπο, ώστε να τους γονατίσουν από το άγχος.

Επιπλέον, από τις δηλώσεις ακόμη και των πιο φρέσκων (π.χ. Καϊμακόγλου, Μάριτς, Σάτο) δείχνουν και συνειδητοποιημένοι αλλά και υποψιασμένοι από την ήττα τους στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και επιμένουν να κρατούν τους τόνους χαμηλά.


Για τον Ολυμπιακό, το πιο δύσκολο είναι να ξεφύγει, το συντομότερο, από το σύνδρομο του... σε ίδιο έργο θεατή. Εκεί που μετρούσε 3-0 έναντι του Παναθηναϊκού και βασιζόταν στο αβαντάζ της έδρας, καλείται να απαντήσει πριν είναι πολύ αργά.
Για τον Ιβκοβιτς είναι ένα στοίχημα να επαναφέρει τους παίκτες του στο πνευματικό επίπεδο που τους χρειάζεται για να αντιδράσουν και να του κάνουν τη δουλειά. Περιμένει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τους ψηλούς του (γι' αυτό δεν αποκλείεται να επαναφέρει στο ροτέισον τον σκληροτράχηλο Γλυνιαδάκη) και πιο καθαρό μυαλό από τους έμπειρους περιφερειακούς (Τεόντοσιτς, Παπαλουκά, Σπανούλη), οι οποίοι παρασύρονται από το ένστικτό τους όταν το ματς κρίνεται στην κόψη του ξυραφιού.

ΠΗΓΗ: enet.gr