29 Μαΐ 2011

Μείωση αφορολογήτου και έμμεσοι φόροι



Κοινό χαρακτηριστικό έχουν τα περισσότερα φορολογικά μέτρα που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και αυτά που προτίθεται να ανακοινώσει προκειμένου να καλύψει το «άνοιγμα» ύψους 1,6 δισ. ευρώ που εξακολουθεί να υπάρχει.

Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι πλήττουν... εξίσου πλούσιους και φτωχούς, καθώς προκαλούν οριζόντιες επιπτώσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το δηλωθέν εισόδημα.

Εξ ορισμού, οι παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία έχουν το στοιχείο της κοινωνικής αδικίας. Και το μεσοπρόθεσμο, έχει αρκετές. Μόνο για το 2011 προωθούνται:

1. Αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.

2. Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

3. Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μέσα από την επιβολή ειδικού φόρου.

4. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (περίπου κατά 15%).

Ακόμη και τα μέτρα που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, όπως η μείωση του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας αλλά και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, πλήττουν το ίδιο όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα με τους μισθούς:

* Από τον μισθό μισθωτού με αποδοχές 1.000 ευρώ μηνιαίως, παρακρατούνται 25,3 ευρώ με το υφιστάμενο σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές του περιορίζονται στα 974 ευρώ.
Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, οι καθαρές αποδοχές θα μειωθούν στα 946,5 ευρώ, δηλαδή κατά 53,5 ευρώ. Η επιβάρυνση είναι 28,2 ευρώ.

* Αλλος μισθωτός εισπράττει μισθό 5.000 ευρώ τον μήνα. Με το ισχύον σύστημα, του γίνεται παρακράτηση 1.379 ευρώ. Αν μειωθεί το αφορολόγητο, η παρακράτηση θα αυξηθεί στα 1.407 ευρώ. Επιβάρυνση 28,2 ευρώ.

Ποια είναι όμως η διαφορά; Οτι ο μισθωτός με τα 1.000 ευρώ θα υποστεί ένα «κούρεμα» 2,9% στις μηνιαίες αποδοχές του. Αντίθετα, η ποσοστιαία μείωση για τον «πλούσιο» με τις αποδοχές των 5.000 ευρώ είναι 0,78%.

Το μόνο μέτρο του μεσοπρόθεσμου που φαίνεται να πλήττει περισσότερο τους έχοντες, είναι η ενσωμάτωση εισοδηματικού κριτηρίου στις φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, οι φορολογικές εκπτώσεις θα περιορίζονται ή θα ψαλιδίζονται όταν το δηλωθέν εισόδημα θα υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Και αυτό το μέτρο πάντως δεν είναι «αψεγάδιαστο», καθώς θα τιμωρήσει μόνο αυτούς που δηλώνουν το πραγματικό εισόδημα στην εφορία.