29 Μαΐ 2011

Συμφώνησε μόνο για τις αποκρατικοποιήσεις ο Σαμαράς


Τον μοναχικό δρόμο τού "όχι σε όλα" επέλεξε τελικά ο κ. Αντ. Σαμαράς, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το υψηλό πολιτικό ρίσκο να αντιταχθεί στην προσπάθεια συναίνεσης σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα και να επιμείνει στην εκ του μηδενός... επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.


Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε με τη στάση του τα δημοσιεύματα του "Εθνους", που τον εμφάνιζαν να προσέρχεται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την απόλυτη θέση ότι, είτε γίνεται αποδεκτό το σύνολο των προτάσεων που ο ίδιος παρουσίασε στο Ζάππειο, είτε ο ίδιος θα αρνηθεί κάθε πρόταση συναίνεσης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε κάθε πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό, ενώ είχε και σχετικά έντονους διαλόγους με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επεδίωκε τη συμφωνία σε ένα μίνιμουμ θέσεων ή ακόμη και προσώπων, ικανών να μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Σημείο σύγκλισης υπήρξε μόνο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, παρά το ότι και σ αυτό ο κ. Σαμαράς έβαλε "αστερίσκους". Συγκεκριμένα, συμφώνησε μεν στη δημιουργία μιας εταιρείας που θα αναλάβει το εγχείρημα και συμπλήρωσε ότι ενεργό ρόλο μπορεί να έχει σε αυτό και η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θεωρεί ότι η χθεσινή σύσκεψη δεν προσέφερε κάτι καινούργιο σε σχέση με τις πρόσφατες τετ α τετ συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, επιχείρησε να εξηγήσει την αρνητική του στάση στη σύσκεψη.
Επέμεινε στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά δεν ζήτησε εκλογές, κάτι που επίσης δεν έπραξε και στη σύσκεψη κορυφής. Υπογράμμισε ότι, για τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο παίζει το φορολογικό και επανέλαβε ότι, χωρίς αυτό, όλες οι υπόλοιπες προτάσεις του "Ζαππείου 2" δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του, επέμεινε ότι δεν ήταν η έλλειψη συναίνεσης που εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Η νέα τακτική

Η επιλογή του κ. Σαμαρά να "οχυρωθεί" πίσω από την αρνητική αυτή στάση σηματοδοτεί προφανώς και μια αλλαγή στην ευρύτερη πολιτική τακτική του έναντι της κυβέρνησης. Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κλιμακώσει τις επόμενες ημέρες τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης και θα αναμείνει να υπάρξουν αρνητικές επιδόσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να στηρίξει και να τεκμηριώσει την άποψή του ότι "το μνημόνιο δεν βγαίνει".

Παράλληλα, θα επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για επιστροφή χρημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και στο ότι ο ίδιος είναι αντίθετος ως προς την επιβολή νέων φόρων. 

Στο εσωτερικό του κόμματός του, πάντως, δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την επιλογή του να αρνηθεί τη συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να σιωπά, τακτική που ακολουθούν και πρόσωπα όπως είναι οι κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ "ΟΧΙ"

O ANT. Σαμαράς είπε "όχι":


Στην πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του δικού του κόμματος, αλλά και του ΛΑΟΣ και όσων άλλων πολιτικών δυνάμεων το επιθυμούν.

Στην πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαγορεύσει στον κ. Παπανδρέου να χρησιμοποιήσει στις κυβερνήσεις του όποιο πρόσωπο κρίνει ότι είναι αναγκαίο.


Στην πρόταση για την από κοινού με τον πρωθυπουργό επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Στη συν-υπογραφή μέτρων που συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρόκειται για το κείμενο "εθνικής συμφωνίας", που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της χθεσινής σύσκεψης.

Στην πρόταση για χρονική μετάθεση της υλοποίησης της πρότασής του στο φορολογικό η έστω κοινής διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου θέματος με την τρόικα, με δεδομένο ότι - όπως ειπώθηκε από τον κ. Παπανδρέου - δεν είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί άμεσα.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr