25 Μαΐ 2011

Αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κλάδου εμπορίου εκ μέρους των Τραπεζών

  
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη τάση άρνησης στα αιτήματα χρηματοδότησης των εμπορικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΟΕΣΠ & ΝΕ) διαπιστώνει ότι εκτός..

των άλλων γνωστών αιτίων που επικρατούν στην αγορά, οι  Τράπεζες στην βαθμολόγηση που κάνουν στους επιχειρηματικούς κλάδους, αξιολογούν τον εμπορικό κλάδο με ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές. Θεωρούν δηλαδή ότι πρόκειται για ένα κλάδο υψηλής δανειοληπτικής επικινδυνότητας. Με βάση λοιπόν την παραπάνω περιγραφόμενη πρακτική τους, καταλήγουν να αρνούνται τη δανειοδότηση ακόμα και σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σε ατομικό επίπεδο, καλής πιστοληπτικής ικανότητας.
    Το εμπόριο σήμερα είναι αποδεδειγμένα ο επιχειρηματικός κλάδος που υπόκειται το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση, τόσο λόγω μείωσης τζίρου, όσο πολύ περισσότερο λόγω μείωσης της ρευστότητας από πλευράς καταναλωτών. Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση είναι επιβεβλημένη για να μπορέσει να περάσει την υφιστάμενη κατάσταση με τις ελάχιστες συνέπειες.
    Οι Τράπεζες έχουν κατά την περίοδο της κρίσης ενισχυθεί έντονα από το κράτος για την επιβίωση τους. Το κόστος αυτό της ενίσχυσης το επιφορτίζεται ο Έλληνας πολίτης και κυρίως η Ελληνική επιχείρηση.
    Είναι επιβεβλημένο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε οι Τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τον ίδιο τουλάχιστον τρόπο που αντιμετωπίζουν άλλους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Περιμένουμε από όλους τους αρμόδιους, τους εκπροσώπους του εμπορίου και κυρίως από την Κυβέρνηση, να προβούν σε ενέργειες για την ριζική αντιμετώπιση της συνέχισης της χρηματοδότησης των εμπορικών επιχειρήσεων.