25 Μαΐ 2011

Δημοψήφισμα για δραχμή, το μέτρο του ΣΕΒ!


Τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ζητώντας «ο λόγος να δοθεί τώρα στον λαό».
«Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει διέξοδο» είπε..

ο πρόεδρος του ΣΕΒ «Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει διέξοδο» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ωστόσο ουσιαστικά στην ομιλία του περιόρισε τις επιλογές του δημοψηφίσματος σε δύο:

* αν η Ελλάδα θα πορευτεί στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική «με τους όρους και τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη» ή

* αν θα πορευτεί μόνη της «χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας».

Παρά την οξεία κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ με την πρότασή του ουσιαστικά έβαλε «πλάτη» στην κυβέρνηση και στα μέτρα που ετοιμάζονται, όπως υποστήριξαν αρκετοί από τους ακροατές-μέλη του Συνδέσμου. Και τούτο διότι, όπως ανέφεραν, συνέδεσε το δημοψήφισμα με ένα δίλημμα: εντός ή εκτός ευρωζώνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε με μελανά χρώματα για τη χώρα που «ξαναβρίσκεται μετέωρη». Ανέφερε ότι «θα χρειαστούμε κι άλλα δανεικά, ζητούμε και άλλη πίστωση χρόνου από μιαν Ευρώπη που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε εμάς», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση».

Ζήτησε «να υπάρξει μία συναίνεση όχι κομματικού συμβιβασμού, αλλά εθνικής πνοής. Σήμερα, η ευχή αυτή δεν είναι ρεαλιστική. Μία τέτοια πολιτική συναίνεση ήταν εφικτή και θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί πριν από ένα χρόνο -όταν η χώρα προσέφυγε στο Μνημόνιο για να σωθεί. Σήμερα, φοβούμαι ότι η συναίνεση είναι καμένο χαρτί. Και χωρίς πολιτική συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συστράτευση».

Συμπεραίνοντας ότι «το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει διέξοδο», θεώρησε αναγκαία την «προσφυγή στον λαϊκό παράγοντα» αλλά όχι με εκλογές διότι «το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εκλογές θα αποτυπώσουν το διαφαινόμενο αδιέξοδο του κομματικού συστήματος, αντί να δώσουν διέξοδο» και «θα επιτείνουν την κομματική διχόνοια».

Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησε «να κληθεί ο λαός ν' αποφανθεί άμεσα» μέσα από ένα δημοψήφισμα που «δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο υπεκφυγής, κανένα άλλοθι στο πολιτικό σύστημα». Θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να ξεκαθαρίσουν πλήρως τη θέση τους. Εκτιμά ότι θα είναι αναγκαία και αυτονόητη προϋπόθεση «να ενημερωθεί ο λαός, με ειλικρίνεια και καθαρότητα, για τις επιπτώσεις της επιλογής του -για τις συνέπειες που θα έχει στο εισόδημα, στη ζωή, στην καθημερινότητα, στις προοπτικές του καθενός μας».
Στην ομιλία του ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση μίλησε με μελανά χρώματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οπως ανέφερε, μέσα στον προηγούμενο χρόνο μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, φόροι αυξήθηκαν, έκτακτες εισφορές επιβλήθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν, οι άνεργοι πολλαπλασιάστηκαν. «Κι όμως, διάχυτη είναι πλέον η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε -ένα βήμα πριν απ' τον γκρεμό».

Απέδωσε ευθύνες «στην αντίδραση των κατεστημένων νοοτροπιών και των παγιωμένων συμφερόντων». «Καρκίνωμα» χαρακτήρισε το κραταιό πελατειακό κράτος που δίδει «ανένδοτες μάχες χαρακωμάτων». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ