25 Μαΐ 2011

Σύγκλιση για την "εργασιακή εφεδρεία"


Ανοιχτός στη συζήτηση προτάσεων της ΝΔ, μεταξύ των οποίων η "εργασιακή εφεδρεία" στο Δημόσιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες μόνον ώρες μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς..

σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για την "εργασιακή εφεδρεία", αλλά μπορεί να τη συζητήσει.

"Η συναίνεση δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη, αλλά είναι και εφικτή στην πράξη", είπε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε τα σημεία που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση - τόνισε - υλοποιεί ή μπορεί να εξετάσει τις προτάσεις της ΝΔ για τις αποκρατικοποιήσεις, τη διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το περιουσιολόγιο, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την παραθεριστική κατοικία, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τη σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», τη ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, το λεγόμενο fast track στη δικαιοσύνη και την πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία».

Σύμφωνα με την πρόταση που φέρεται να εξετάζει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση, το πρόγραμμα της εργασιακής "εφεδρείας" αφορά υπαλλήλους που θέλουν πέντε χρόνια να συνταξιοδοτηθούν: θα απομακρυνθούν από τη θέση τους λαμβάνοντας το 70% των μηνιαίων αποδοχών μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Το κόμμα της ΝΔ αντιπρότεινε το μέτρο της τριετούς «μισθωτής εργασιακής εφεδρείας», όπου οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών θα πληρώνονται μόνο τον βασικό μισθό προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όποτε και όπου κληθούν.

"Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, υπάρχουν βέβαια διαφορετικές παραδοχές. Μην ξεχνάτε όμως που βρισκόμαστε σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας είναι χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 39% του ΑΕΠ έναντι 42% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και εδώ, είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις που μειώνουν το βάρος στις επιχειρήσεις αλλά που όμως δίνουν ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα στα έσοδα" είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αυτό μεταφράζεται στην αποτελεσματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης δηλαδή στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής".

"Για να είμαστε όμως πειστικοί ότι και βελτιώνουμε τους όρους της φορολογίας αλλά και εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα χρειάζεται τουλάχιστον η ευρύτατη συναίνεση, εγγύηση θα έλεγα, του επιχειρηματικού κόσμου, του επαγγελματία - αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου - ότι αυτό που αποφασίζουμε αυτό και θα κάνουμε" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι " αυτό ζήτησα και εάν αυτό είναι εφικτό μαζί να επεξεργαστούμε νέες προσεγγίσεις το φορολογικό μας σύστημα.

Αλλιώς θα πάμε συμβατικά και αναγκαστικά σε μέτρα που ξέρω είναι δυσάρεστα αλλά εθνικά αναγκαία".

"Η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Όσο είμαι εγώ εδώ τίποτε άλλο δεν με απασχολεί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Είπε ότι η ιστορία των αλλαγών δεν τελείωσε, αλλά είναι σε εξέλιξη, και πρόσθεσε ότι αν η χώρα λυγίσει τώρα, όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες.

"Ή θα δώσουμε την μάχη μέχρι του τέλους ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ή θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μπει η Ελλάδα στο περιθώριο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για συναίνεση και συνευθύνη για τον "κάβο των επόμενων εβδομάδων", λέγοντας ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να παλεύει με τα "θηρία" και στο εσωτερικό να πλαγιοκοπείται συνεχώς, για μικροκομματικούς λόγους από κόμματα που θέλουν να λέγονται υπεύθυνα.

"Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να ανεβάζει την αξιοπιστία μας και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουμε βάλει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας", σημείωσε.

Σύγκριση με Πορτογαλία

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύθηκε όπως άλλες χώρες πχ η Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σύγκριση των δημοσιονομικών μεγεθών των δύο χωρών και ειδικότερα:

"Η Πορτογαλία μπήκε στο μνημόνιο με χρέος 90% του ΑΕΠ της εμείς με 130%.Με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ της (10 δις), ενώ εμείς με 15,4% (36 δις).Με δαπάνες 50% του ΑΕΠ, εμείς με 53%.Με δαπάνες τόκων 4% του ΑΕΠ, εμείς με 6,7%. Με συνολικά έσοδα στο 42% του ΑΕΠ εμείς στο 37%.Με έσοδα από έμμεσους φόρους στο 14% του ΑΕΠ, ενώ εμείς στο 11%. Και με έσοδα από άμεσους φόρους στο 9% του ΑΕΠ, ενώ εμείς κάτω από 8%).Η Πορτογαλία έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της 2,4 δις το πρώτο έτος (1,4% μονάδες του ΑΕΠ της), ενώ εμείς 14 δις (5,5% του ΑΕΠ μας)".

Ως προς τα μισθολογικά μεγέθη των δύο χωρών ο πρωθυπουργός είπε: "Η Πορτογαλία μπήκε στο μνημόνιο με κατώτατο μισθό 565 ευρώ τον μήνα εμείς με 862 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κατά 50% μεγαλύτερο. Ο μέσος μισθός στο δημόσιο σε 12μηνη βάση είναι στην Πορτογαλία 1600 ευρώ μικτά, ενώ στην Ελλάδα είναι 2100 ευρώ μικτά - 31% μεγαλύτερος".

Πρόσθεσε επίσης ότι η Πορτογαλία εφάρμοζε ήδη -πολύ πριν το μνημόνιο- σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και σχεδόν 10 χρόνια (από την εκλογή του κ. Μπαρόζο το 2002), ενώ "ο ίδιος ο Σόκρατες έκανε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα εδώ και χρόνια".

"Να τελειώνουμε με τα παραμύθια για τους "ξένους" που δήθεν διαπραγματεύονται καλύτερα. Η για τις συνωμοσίες των εταίρων μας και του ΔΝΤ. Να τελειώνουμε με τη λογική ότι κάποιος άλλος φταίει όταν δεν βάζουμε τάξη στα του οίκου μας. Πριν μερικούς μήνες, κάποιοι πρόβαλαν ως δήθεν παράδειγμα προς μίμηση την Ιρλανδία "που δεν υπέγραψε μνημόνιο". Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε" είπε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου.

"Εμείς, στο δικό μας μνημόνιο, διαπραγματευτήκαμε και διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν υπάρχει αλλού στην Ευρώπη.

Και για το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά και ο ΣΕΒ μαζί με τη ΓΣΕΕ", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας ότι "χάρη σε αυτή την επιτυχή πορεία μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε και να πετύχουμε πριν 2 μήνες την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ".

Το Έθνος