25 Μαΐ 2011

Διπλή πρέσα για δημοσίους υπαλλήλους


Σε οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, ύστερα από αυτές στις οποίες προέβη το 2010. Στόχος η άμεση εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ το 2011, όπως προβλέπουν όσα παρουσίασε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο... 
ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα νέα οριζόντια μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο του 2011 για τους δημοσίους υπαλλήλους 
είναι η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και η θεσμοθέτηση εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε χθες κάποιο σχετικό σχόλιο, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι θα οριστικοποιηθούν μόνο έπειτα από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα.
Το ζήτημα της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης για χιλιάδες εργαζομένους στον «στενό» δημόσιο τομέα συζητήθηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ως μέτρο που μπορεί να αποφέρει 120-130 εκατ. ευρώ. Φέτος θα λάμβαναν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι το ποσό της ωρίμανσης που προστίθεται στις αποδοχές τους κάθε 2 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης τουλάχιστον για δύο χρόνια, αφού σκοπεύει στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, να εισηγηθεί τη μείωση των κλιμακίων και την απόδοση της μισθολογικής ωρίμανσης μόνο ύστερα από αξιολόγηση.

Οι προϊστάμενοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βλέπουν τον μισθό τους να αυξάνεται κάθε 4 χρόνια -αντί για 2 που ισχύει σήμερα- αλλά μόνο ύστερα από θετική αξιολόγηση των προϊσταμένων. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης του υπαλλήλου, τότε θα παραμένει στάσιμος βαθμολογικά και μισθολογικά.
Το δεύτερο νέο μέτρο, που εισηγείται η κυβέρνηση για το 2011 στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είναι η θεσμοθέτηση εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία. Η εισφορά αλληλεγγύης για τους ανέργους ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και αφορά ένα ποσοστό (4%) των αποδοχών του υπαλλήλου, το οποίο καταβάλλεται από τον εργαζόμενο (50%) και από τον εργοδότη (εργοδοτικές εισφορές το υπόλοιπο 50%). Τα κονδύλια αξιοποιούνται, προκειμένου να ενισχύονται οι κρατικές πολιτικές για την υποστήριξη των ανέργων.
Στον δημόσιο τομέα είναι σαφές ότι το ποσοστό θα περιοριστεί και θα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον εργαζόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Με επικρατέστερο σενάριο να επικρατήσει το 2% επί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, τότε αναμένεται να συγκεντρωθεί ποσό που θα αγγίζει τα 78,4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.

πηγη:Το Έθνος