29 Απρ 2011

«Tεκμαρτός» ΦΠΑ για 16.765 επιχειρήσεις


Αντιμέτωποι με την καταβολή «τεκμαρτού» ΦΠΑ βρίσκονται 16.765 επιχειρήσεις που αγνόησαν το πρώτο e-mail που έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών και δεν έσπευσαν στην Εφορία για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ που είχαν «ξεχάσει» και να... πληρώσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, με κατασχέσεις απειλούνται άμεσα προμηθευτές πολυκαταστημάτων και αλυσίδων ηλεκτρονικών ειδών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ ειδικά ελεγκτικά συνεργεία πιάνουν δουλειά και ξεκινούν φοροελέγχους σε 1.700 φορολογούμενους που ασχολούνται με αγοραπωλησίες ακινήτων και δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία ούτε την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας ούτε τα εισοδήματα που απέκτησαν.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και 110 φορολογούμενοι με τη μεγαλύτερη σε αξία ακίνητη περιουσία.

«Tεκμαρτός» ΦΠΑ για 16.765 επιχειρήσεις

Από τις 18.000 επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για τους δύο πρώτους μήνες του 2011, μόλις 1.235 επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και πλήρωσαν τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Οι 16.765 επιχειρήσεις που δεν συμμορφώθηκαν, έλαβαν και δεύτερο e-mail, με το οποίο τους δίνεται τελευταία ευκαιρία για συμμόρφωση, μέχρι την Τετάρτη 4 Μαΐου.

Για όσους δεν ανταποκριθούν, η Εφορία θα εφαρμόσει τη νέα μέθοδο στατιστικού -«τεκμαρτού»- υπολογισμού των υποχρεώσεων του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα οι εφοριακοί θα προσδιορίσουν από το γραφείο τους το ύψος του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθεί, με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους.

Στο μεταξύ στις «μαύρες λίστες» που έχουν καταρτίσει οι πέντε ειδικές ομάδες κατά της φοροδιαφυγής, βρίσκονται 1.700 φυσικά πρόσωπα που «έκρυβαν» από την Εφορία εισοδήματα από αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας αποφεύγοντας έτσι την καταβολή φόρων.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr