29 Απρ 2011

Επανεξετάζεται το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων


Πρώτοι   είχαμε ανακοινώσει πως επανεξετάζεται το θέμα  των συγχωνεύσεων στα σχολεία της Κορινθίας..Και μάλιστα απο την πρώτη στιγμή, όταν  το έγγραφο της κυρίας Χριστοφυλλοπούλου ερχόταν να επικυρώσει τις αποφάσεις των συγχωνεύσεων των σχολείων και είχε φέρει αναστάτωση σε όλη την Κορινθία.
Οι αντιδράσεις κυρίως απο την Δυτική Κορινθία..
ήταν μεγάλες.
Εμείς τότε επικοινωνήσαμε με τον Κορίνθιο υπουργό Πάνο Μπεγλίτη και μας είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και πως όλα θα επανεξεταστούν.Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση μποροστά στις αντιδράσεις της κοινωνίας και των βουλευτών της περιφέρειας.
Σήμερα έρχεται ο βουλευτής της ΝΔ Κωστας Κόλλιας να επιβεβαιώσει το γεγονός με τις παρακάτω δηλώσεις του
 «Έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις και τις διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν σε σχέση με τις συγχωνεύσεις σχολείων στην Κορινθία, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση επανεξετάζει το πλάνο της και πιθανώς να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Σε επαφές που είχα όλο αυτό το διάστημα με υπηρεσιακούς παράγοντες, φαίνεται ότι το Υπουργείο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο, τόσο από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όσο και από τον καταιγισμό των ερωτήσεων που κατέθεσα. Θέλω να επισημάνω ότι σε οκτώ ερωτήσεις και αναφορές που έφερα στο Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα, δεν έχω λάβει ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι πράγματι το Υπουργείο υποχρεώθηκε να επανεξετάσει σοβαρά το ζήτημα της Κορινθίας και ίσως να υπαναχωρήσει σε αρκετές, σημαντικές περιπτώσεις.
Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με αρμόδιους φορείς, επανέλαβα το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στην ορεινή Κορινθία. Μετέφερα στο Υπουργείο την ανησυχία μου και την αγωνία των γονέων για τους μαθητές χωριών σε μεγάλο υψόμετρο, για τους οποίους οι συνθήκες μετακίνησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Εκτός δε από τους κινδύνους λόγω του οδικού δικτύου και των καιρικών συνθηκών, η μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις και με μεγάλη υψομετρική διαφορά, συνεπάγονται ακραία καταπόνηση για παιδιά σε πολύ ευαίσθητες ηλικίες. Κατόπιν τούτων, πληροφορήθηκα ότι είναι πιθανό να έχουμε θετική έκβαση σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο θέμα του Γυμνασίου – Λυκείου Καλλιάνων, καθώς και κάποιων Δημοτικών, όπως του Ψαρίου και του Καισαρίου-Κλημεντίου.
Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση μου ότι, ιδιαίτερα τώρα που σημειώνεται μία τάση επιστροφής στην ελληνική επαρχία, που η Κορινθία εμφανίζει ραγδαίους ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης και που νέοι άνθρωποι φτιάχνουν νέες οικογένειες, κανένα σχολείο δεν περισσεύει. Εφόσον οι ερωτήσεις που έχω καταθέσει παραμείνουν αναπάντητες και αναλόγως των υπουργικών αποφάσεων, θα προβώ σε νέα παρέμβαση στο Κοινοβούλιο για το θέμα, αυτή τη φορά με επίκαιρη ερώτηση, ώστε να συζητηθεί στην ολομέλεια, προκειμένου το Υπουργείο  επιτέλους να υποχρεωθεί όχι απλά να απαντήσει, αλλά να τοποθετηθεί επίσημα, να λογοδοτήσει και να λύσει το πρόβλημα.»