20 Φεβ 2011

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ από τον Δεκέμβριο του 2009!


Σε μια αποκάλυψη «βόμβα» προβαίνει η «Καθημερινή της Κυριακής» σχετικά με τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου. Η αποκάλυψη της εφημερίδας αναμένεται.... να βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ενώ οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες την εβδομάδα που έρχεται.

Παράλληλα αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις όλων τον πολιτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου το 2009, ούτε δυο μήνες αφ ότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ντοκιμαντέρ του Γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Στρος Καν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση την μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μια χώρα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στην Σύνοδο κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ΄ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Όπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ.

Η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός εξέταζε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από την αρχή, ουσιαστικά, της Κυβερνητικής της θητείας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Γιατί δεν αναζήτησε πρώτα μια λύση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και αν είχε αντιληφθεί τόσο νωρίς την δεινή κατάσταση της χώρας, πως εξηγείται η απροθυμία του να λάβει μέτρα δραστικής περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος τους μήνες που ακολούθησαν, ώστε να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο; Σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση, υπό το κράτος της ανησυχίας για το πολιτικό κόστος των ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε με την Τρόικα, επιλέγει να επιτεθεί στο ύφος των εκπροσώπων της, η απάντηση φαντάζει εύκολη…

Newpost