20 Φεβ 2011

Κήρυξαν τον πόλεμο, αλλά δεν έχουν βρει τους Ράμπο


"Αδιάφθορους" φοροελεγκτές οι οποίοι ενώ θα μπορούν να στριμώξουν τους ελεγχόμενους απειλώντας με βαρύτατες ποινές, θα αντισταθούν σε κάθε πειρασμό «συναλλαγής», καλείται να βρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εφαρμόσει στην πράξη το νέο...
φορολογικό νομοσχέδιο.

 
Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα αναζητούνται:

*Στελέχη με καθαρό «πόθεν έσχες» για να επαναστελεχώσουν το ΣΔΟΕ. Ζητούμενο είναι η πλήρης αναδιοργάνωση του σώματος ακόμη και με νέο προσωπικό.

*Ελεγκτές για τα ελεγκτικά κέντρα της χώρας και επικεφαλής εφοριών οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν τις υπερεξουσίες που τους δίνει ο νόμος. Ο έφορος θα έχει τη δύναμη να διατάξει ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ενώ από τη δική του δουλειά θα εξαρτάται ποιοι φορολογούμενοι θα μπλέκουν με τη Δικαιοσύνη και ποιοι όχι.

*«Φύλακες» των ελεγκτών, δηλαδή στελέχη που θα επανδρώσουν την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων η οποία δημιουργείται ακριβώς για να εντοπίσει φαινόμενα διαφθοράς στις τάξεις των εφοριακών.

Με τις δρακόντειες διατάξεις που ενσωματώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ελεγκτές θα αντιμετωπίζουν από θέση ισχύος τους φορολογούμενους. Η περίφημη «γενική αρχή ενάντια στην καταστρατήγηση» που προτείνεται να εισαχθεί στο νομοσχέδιο, δίνει τη δυνατότητα στον ελεγκτή να αμφισβητήσει κάθε συναλλαγή του φορολογούμενου.
Μάλιστα, ο τελευταίος, ουσιαστικά χάνει τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του ελεγκτή, καθώς για να το πράξει πρέπει προηγουμένως να καταβάλλει το 50% του προστίμου που θα του επιβάλεται. Το κίνητρο συναλλαγής με τον έφορο «κάτω από το τραπέζι» καθίσταται προφανές.

Η ίδια η λογική ορίζει, ότι όσο υψηλότερα γίνονται τα πρόστιμα και οι ποινές, τόσο ισχυρότερο είναι το κίνητρο του φορολογούμενου να διαπραγματευτεί υπογείως.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να δώσει:

* Με τη θέσπιση του «ελέγχου από το γραφείο»,
μια διαδικασία που επιτρέπει στον ελεγκτή να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις χωρίς να επισκεφθεί την έδρα της επιχείρησης. Ολοένα και περισσότερο βάρος θα πέφτει στη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

* Με την καθιέρωση βαρύτερων ποινών για την «παθητική δωροδοκία».

* Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου. Οι εσωτερικοί ελεγκτές θα έχουν την αρμοδιότητα να ξεσκονίζουν και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των συναδέλφων τους, προκειμένου να εντοπίζουν περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού.

* Με την παρακολούθηση των υποθέσεων που θα ανατίθενται στους ελεγκτές και την καταγραφή των αποτελεσμάτων που θα φέρνουν. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι τα στελέχη θα αξιολογούνται ανά οκτάμηνο, ενώ οι προϊσταμένοι διευθύνσεων και τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.

Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: enet.gr