20 Φεβ 2011

Νέοι σύγχρονοι τρόποι βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος


Με στόχο τη βοήθεια των καπνιστών που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν μπορούν, έχουν οργανωθεί τα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργούν επιτυχώς και στον ελληνικό χώρο πλέον των 10 ετών.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνετέλεσε πρώτη στην λειτουργία των ιατρείων αυτών και άρχισε την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου με οργανωμένα σεμινάρια, προκειμένου... να ενημερώσει και να οργανώσει καταλλήλως τη λειτουργία ειδικών ιατρείων διακοπής καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα.

Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους, ακολουθώντας διεθνείς οδηγίες για τη θεραπευτική περέμβαση στη διακοπή του καπνίσματος. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται συχνά ως ιατρική βοήθεια, είναι θεραπείες που προτείνονται ως πρώτης επιλογής φαρμακευτική αγωγή από όλες τις διεθνείς οδηγίες και είναι διαθέσιμα στη χώρα μας. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα όπως τα υποκατάστατα νικοτίνης, τη βουπροπιόνη και πλέον πρόσφατα τη βαρενικλίνη. Τα φάρμακα αυτά ελέγχουν τη διάθεση για κάπνισμα ενώ μειώνουν συγχρόνως τα συμπτώματα στέρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος της Πανεπιστημιακής μονάδας, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, η διακοπή καπνίσματος είναι πλέον εφικτή στο 75-80% των συμμετεχόντων στα ειδικά προγράμματα, δηλαδή περίπου 8 στα 10 άτομα καπνιστές κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα και μεγάλο ποσοστό παραμένουν μη καπνιστές για πάντα.
Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ σημαντικά, εφόσον είναι γνωστό ότι η προσπάθεια για διακοπή χωρίς ιατρική βοήθεια φτάνει μόλις το 3-5% όσων προσπαθούν μόνοι τους. Σημαντικό επίσης είναι ότι η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να γίνει και σε ομάδες καπνιστών με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αλλά και σε καπνιστές με ψυχικά νοσήματα με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας εφ' όσον υπάρχει -απαραίτητα- η σωστή ιατρική παρακολούθηση.

Ας τονιστεί ότι απαραίτητος και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της διακοπής του καπνίσματος είναι η προσωπική βούληση και θέληση του καπνιστή.

Η εξατομίκευση όμως της θεραπείας ανάλογα με τις ατομικές καπνιστικές συνήθειες και το ατομικό ιστορικό υγείας, καθώς και η δυνατότητα υποστήριξης με οργανωμένο πρόγραμμα από ειδικούς εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και μεγαλύτερο χρόνο αποχής από το κάπνισμα, έως και τη δυνατότητα να κόψει κανείς το κάπνισμα για πάντα!!

Πληροφορίες για το Ειδικό Πρόγραμμα στο site www.life-nosmoking.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 210-7293407, 210-7248660.


* Προς ενημέρωση των καπνιστών

Για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στο Ειδικό Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο γίνονται μετρήσεις της εξάρτησης από το κάπνισμα και του κινδύνου έκθεσης στο κάπνισμα με ειδικές εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους καπνιστές, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.

ΠΗΓΗ: enet.gr