24 Φεβ 2011

Δάνεια έως 100.000 € για τις νέες επιχειρήσεις


Χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις «πλάτες» του προγράμματος Jeremie της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ξεκίνησαν να δίνουν οι τράπεζες Εθνική και Alpha.
Την ανακοίνωση της έναρξης..
του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως και την προαναγγελία άλλων δύο, συνολικού ύψους και των τριών μαζί 360 εκατ. ευρώ, έκαναν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕΠ, R. Pelly.

Διευκρινίσεις για τα δάνεια των νέων επιχειρήσεων έδωσαν τα διευθυντικά στελέχη της Εθνικής, Α. Αθανασόπουλος, και της Alpha, Γ. Αρώνης.

Eτσι, η «νέα επιχειρηματικότητα» έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ και μπορούν νεοϊδρυθείσες ή μέχρι τρία χρόνια λειτουργίας μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό έως 50 άτομα, να δανειοδοτούνται με ποσά έως 100.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι κάτω από 3% και η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από 36 έως 72 μήνες.

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος των επιχειρήσεων, πέραν των εξαιρέσεων που προβλέπουν κοινοτικοί κανονισμοί, ενώ τα κριτήρια έγκρισης της δανειοδότησης γίνονται με τραπεζικούς όρους. Επίσης, απαιτούνται λίγες εξασφαλίσεις, χωρίς όμως τα δύο διευθυντικά στελέχη να διευκρινίσουν.

Αλλα δύο προγράμματα φέρνει το Jeremie και τα προανήγγειλε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης: 1. Μικροδάνεια. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και αφορά χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, με όρους αντίστοιχους του πρώτου προϊόντος, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Το προϊόν θα διατεθεί στην αγορά μέχρι τον Απρίλιο. 2. Ψηφιακή Στρατηγική. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και αφορά χορήγηση δανείων έως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που θα κάνουν επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών. Το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει περίπου 2.000 επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και θα διατεθεί στην αγορά μέχρι τον Μάιο.

Το Εθνος