24 Φεβ 2011

Ο Π.Μπεγλίτης στη δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης "Ποια η τύχη του 6ου ΣΠ Κορίνθου και 11ου ΣΠ Τρίπολης "


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν μάθαμε ότι είχατε μια συνάντηση με τους Αρκάδες της Κορινθίας, αλλά και με την Π.Ε.Α., την Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων και έχετε να μας πείτε ευχάριστα νέα σήμερα για την Αρκαδία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πράγματι είχα... όχι μία, αλλά δύο συναντήσεις, με τους εκπροσώπους και της Πανελλήνιας Αρκαδικής Ομοσπονδίας, αλλά και με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Αρκάδων Κορινθίας για να συζητήσουμε το θέμα του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη, ενός ιστορικού Συντάγματος στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
        Πράγματι συζητήσαμε όλα τα θέματα που συνδέονται με την προοπτική του 11ου Συντάγματος. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο  επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, κυρίως όμως λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η πολιτική ηγεσία με τον συνάδελφο τον κ. Βενιζέλο σχεδιάζουμε πραγματικά τομές και ρήξεις με τις αντιλήψεις του παρελθόντος σε σχέση με τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σε σχέση με τη χωροταξία.
        Θα έλεγα σχηματικά, ότι και εμείς εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχεδιάζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε έναν –να μου επιτρέψτε να πω- «Καλλικράτη» σε σχέση με τη χωροταξία των στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
        Είπα στους αγαπητούς φίλους εκπροσώπους των Αρκάδων ότι στο σχεδιασμό μας δεν υπάρχει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού, ότι θα παραμείνει στην Τρίπολη, παρά τις πολλές και από διάφορες πλευρές και από διάφορους θεσμικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και από τον Υπουργό τον κ. Κουσελά, γιατί δημοσιοποιεί τις σκέψεις του κ. Κουσελάς, ο Υφυπουργός από τη Μεσσηνία που λέει, ότι θέλει να πάρει όλα τα στρατόπεδα στην Καλαμάτα, μάλιστα της επιστράτευσης δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα και έκανε και παράσταση απ’ ότι έμαθα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Λέω παρά τις αντίθετες απόψεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματισμούς που εκφράστηκαν, πιστεύουμε, ότι στη δεδομένη συγκυρία πρέπει να παραμείνει για επιχειρησιακούς λόγους το 11ο Σύνταγμα Πεζικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εξακολουθήσει κ. Υπουργέ να λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με τον χαρακτήρα και την αποστολή που έχει σχεδιαστεί ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, ωραία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω ότι επειδή βρισκόμαστε σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικά χώρο, όπως είναι ο χώρος της εθνικής άμυνας και του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καλό θα είναι όλοι μας, να μην συνδέουμε τέτοια ζητήματα με τα τοπικά συμφέροντα ή με τα τοπικά ενδιαφέροντα.
        Δηλαδή η εμπλοκή σε όλη την Ελλάδα, και για αυτό αναφέρομαι σε όλους τους συναδέλφους, η εμπλοκή βουλευτών, στελεχών της Τοπικής, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πολιτικών στελεχών σε τέτοια ζητήματα πάντα δεν συμβάλλει στο να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος της εθνικής άμυνας της χώρας.
        Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι εκ της θέσεώς μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και χωρίς να υπολογίσω το όποιο πολιτικό κόστος, είχα πει, ότι σχεδιάζουμε και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές για να κλείσει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε με τον κ. Βενιζέλο για την παραχώρηση κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, στις τοπικές κοινωνίες και προς το δημόσιο όφελος στρατοπέδων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχουμε μάθει και είναι προς τιμή σας να το λέτε αυτό στην εκλογική σας περιφέρεια.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα, λοιπόν, εάν μπούμε σε ένα μπραντεφέρ, σε μια τοπικού χαρακτήρα διελκυστίνδα, αυτό δεν θα είναι προς όφελος της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δείτε υπουργέ, ότι και από τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας της Τρίπολης αυτό το οποίο μπαίνει είναι και το συμφέρον του στρατεύματος και των πολιτών. Και το λέω τούτο, διότι για παράδειγμα επειδή ξέρουμε ότι ο στρατός ήδη είναι μειωμένος λόγω της μειωμένης θητείας κλπ. έχουμε πολύ λιγότερους στρατιώτες πλέον, ότι στο 11ο Σύνταγμα το οποίο είναι πράγματι πολύ μεγάλο, κάποιοι χώροι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και να λειτουργεί το 11ο εκεί που είναι και να έχει τις δυνάμεις που έχει, αλλά θυμάμαι όταν πήγα εγώ φαντάρος στο 11ο είχε 2.500 νεοσυλλέκτους, τώρα έχει 700.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Μανιατάκο, ήταν άλλες εποχές τότε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ θυμάμαι το 6ο Σύνταγμα Πεζικού με χιλιάδες νεοσυλλέκτους, όταν παρουσιάστηκα το ’79.
        Όμως θέλω με την αφορμή αυτή να κάνω και μια άλλη επισήμανση. Ακούω από πάρα πολλούς φίλους ή εκπροσώπους φορέων σε όλη την Ελλάδα, ότι τα στρατόπεδα συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, στη ζωή, σε διάφορες περιοχές, δεν το αμφισβητώ καθ’ ολοκληρία. Εάν μπούμε όμως σ’ αυτή την λογική, τότε ο κάθε τόπος θα νομιμοποιείται να ζητά ένα στρατόπεδο, ένα στρατιωτικό σχηματισμό για να τροφοδοτεί την τοπική οικονομία.
        Αντιλαμβάνεστε ότι θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο που δεν θα προς όφελος ούτε της εθνικής άμυνας της χώρας, ούτε ασφαλώς της τοπικής οικονομίας. Θέλω να πω, με άλλα λόγια, ότι η θέση αυτή αμφισβητείται. Και εγώ προσωπικά την αμφισβητώ σε σημαντικό βαθμό κατά πόσο δηλαδή οι στρατιωτικοί σχηματισμοί ή τα στρατόπεδα συμβάλλουν σοβαρά στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.
        Δεν αμφισβητώ τη συμβολή. Αμφισβητώ όμως την θέση που λέει, ότι χωρίς στρατόπεδα, οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές οικονομίες θα υποφέρουν. Μην μπούμε σε αυτή τη λογική.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ζήσουν υπουργέ μου, θα ζήσουν και χωρίς στρατόπεδα, είναι αλήθεια αυτό.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μην μπούμε σε μια λογική που ήθελε σε κάθε πόλη και ένα ΤΕΙ ή μια έδρα Πανεπιστημίου. Έτσι δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε, πολύ περισσότερο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε σήμερα, το οικονομικό και επιχειρησιακό κόστος.
        Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλοι πρέπει να εξοπλιστούμε με ρεαλισμό και βεβαίως με λογική για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, ο καθένας στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και βεβαίως να συμβάλουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε απολύτως Υπουργέ όλοι. Πληροφορηθήκαμε …

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως για κάποιους χώρους του στρατοπέδου, εναπόκειται στους φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, να υποβάλουν συγκεκριμένες μελέτες για  αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του δημοσίου, γενικότερα να υποβληθούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να το συζητήσουμε και βεβαίως να λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα μη γνωρίζοντας βέβαια το Συμβούλιο το τι έχετε συζητήσει με την Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων πάρθηκε μία ομόφωνη απόφαση προκειμένου να έρθει μία αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου σ’ εσάς σε λίγο καιρό, να κάνει ένα ραντεβού μαζί σας και να ζητήσει εάν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν από το Υπουργείο Άμυνας κάποιες εκτάσεις ή κάποιες εγκαταστάσεις που δεν έχει ανάγκη το στρατόπεδο προς το Δήμο Τρίπολης για να μπει μπροστά η υπόθεση δημιουργίας Διοικητηρίου στην Τρίπολη. Μπορεί να συμβεί αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό, όπως σας είπα, εναπόκειται στους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης ή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να υποβάλουν ώριμες μελέτες για να μπορέσουμε μετά να τις αξιολογήσουμε και να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις.
        Εγώ δεν θέλω να μπω σ’ αυτή την συζήτηση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου, ούτε η αρμοδιότητά μου. Εγώ μένω στη σχετική ρύθμιση που υπερψηφίστηκε με το Ν. 3883/2010. Περάσαμε αυτό το νόμο τον Οκτώβριο του 2010 από την Βουλή, όπου συγκεκριμένα στο άρθρο 84 κάνουμε αναφορά στην παραχώρηση, κατά χρήση, στις τοπικές κοινωνίες στρατοπέδων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν κατατοπιστικότατος. Υπουργέ είπατε στους Αρκάδες εκεί, μιλήσατε και για την 124 Πτέρυγα της Αεροπορίας που είναι στην Τρίπολη και τους είπατε ότι θα παραμείνει αυτό το στρατόπεδο στην πόλη. Και μιλήσατε και για χωροθέτηση για πτήσεις τσάρτερ. 

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό ήταν ένα θέμα που μου το έθιξαν οι αγαπητοί συνομιλητές. Ξέρετε ότι αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι ένα θέμα ευρύτερο κυβερνητικό, είναι ένα θέμα του αρμόδιου συναδέλφου Υπουργού, του φίλου μου, του Δημήτρη Ρέππα ως Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών. Είναι ένα θέμα γενικότερα κυβερνητικό.
        Εγώ δεν είχα και δεν έχω καμία αρμοδιότητα να μπαίνω σε άλλα χωράφια συναδέλφων, να συζητώ ή πολύ περισσότερο να δεσμεύομαι για ζητήματα που είναι εκτός αρμοδιότητάς μου. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στην Κυβέρνηση, που αφορά στην περιφέρεια, την τοπική κοινωνία να τεθεί συνολικότερα στο πλαίσιο των συλλογικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων και με στόχο την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς. Άρα, λοιπόν, για να μείνουμε στο κομμάτι του αεροδρομίου, της 124 της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτό ως στρατόπεδο παραμένει;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παραμένει  ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραμένει. Και κάτι ακόμα. Στην Τρίπολη υπάρχει το στρατιωτικό νοσοκομείο και υπάρχει και η Μεραρχία. Η Μεραρχία ακούσαμε τον Οκτώβριο που μας πέρασε, μάλιστα ανήμερα την 28η Οκτωβρίου από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1», ότι η Μεραρχία αυτή η ξεχασμένη είπε η Τρόικα ότι πρέπει να κλείσει. Το λέω ξεχασμένη, διότι έτσι την αποκάλεσαν.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρώτα μία γενική παρατήρηση, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Καμία Τρόικα και καμία αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχει την αρμοδιότητα και ουδέποτε έθεσε ζητήματα που άπτονται του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας.
        Αυτό είναι ένα θέμα αποκλειστικά της Κυβέρνησής μας να  αποφασίζει. Άρα δεν είναι επιβολή της Τρόικας. Είναι αποφάσεις και μπορώ να σας πω, ότι ήταν αποφάσεις, τις οποίες είχαμε συζητήσει και την προεκλογική περίοδο ως κόμμα αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της πολιτικής και των αρχών μας για την άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα, λοιπόν, θέλω να πω, ότι βεβαίως για τα ζητήματα αυτά που συνδέονται με την αναδιάταξη των στρατιωτικών σχηματισμών, βεβαίως θα λάβουμε τις αποφάσεις, θα τις ανακοινώσουμε όταν ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό στο πλαίσιο πάντα του εξορθολογισμού των δαπανών και κυρίως στο πλαίσιο της ενίσχυσης, της επαύξησης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρονικά πότε βλέπετε να κλείνει η Μεραρχία; Και το λέω αυτό γιατί …

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ βλέπετε δεν χρησιμοποίησα ρήματα όπως «κλείνει» η Μεραρχία …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχωνεύεται, να το πω έτσι εγώ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ μίλησα για την ανάγκη επανασχεδιασμού, επαναχωροθέτησης μειζόνων στρατιωτικών σχηματισμών. Και οι λέξεις παίζουν τη σημασία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί το λέω εγώ αυτό; Σαφώς. Το λέω αυτό για τον εξής απλό λόγο, διότι ενδεχομένως επειδή μας ακούνε οι δημοτικές αρχές εδώ της πόλης και η Περιφέρεια, επειδή το κτήριο αυτό που είναι η Μεραρχία σήμερα, το στρατόπεδο αυτό το μικρό επάνω, είναι ένα σημαντικό κτήριο που μπορεί να φτιάξει μια ώριμη μελέτη ο Δήμος προκειμένου να σας την παρουσιάσει και να την φέρει εκεί, αλλά θέλει να ξέρει την πρόθεση και το χρονικό ορίζοντα. Γι’ αυτό ρωτάω.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πρωτεύον είναι, χωρίς να θέλω να υπεισέλθω στις αρμοδιότητες των φορέων της Αυτοδιοίκησης, να έχουν συγκεκριμένο όραμα και βεβαίως ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες και προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητότατο. Και κάτι ακόμα. Το στρατιωτικό Νοσοκομείο, το 411, το οποίο λειτουργεί στην Τρίπολη στο ίδιο κτήριο με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν και παραμένει ότι θέλουμε να λειτουργεί και για τους πολίτες, διότι μάλιστα υπήρχε και μια αντίληψη πριν από μερικά χρόνια όταν Υπουργός ήταν ο Κακλαμάνης, υπήρχε κάποιος στρατιωτικός εδώ που έλεγε, ότι άμα γίνει πόλεμος τι θα γίνει;
        Του είχαν πει, λοιπόν, τότε ότι οι Τριπολιτσιώτες θα δώσουν και τα σπίτια τους για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομεία. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσει παράλληλα, δηλαδή να λειτουργεί και για τους στρατιώτες και το προσωπικό του 411 να μείνει στην πόλη, αλλά να συνεργάζονται με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο ως μια 3η Κλινική Παθολογική για παράδειγμα, προκειμένου να μην υπάρχουν ράντζα. Δέκα μέτρα από την παθολογική κλινική του «411» υπάρχουν ράντζα και οι κλίνες του «411» είναι κενές.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα γνωρίζετε, ως έγκριτος δημοσιογράφος, ότι ήδη με απόφασή μου έχουν γίνει οι σχετικές παρεμβάσεις για αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ξάνθη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για παραχώρηση πτέρυγας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μια παρέμβαση που πιστεύω, ότι βοήθησε σημαντικά στο να αποφορτιστεί και να αμβλυνθεί αυτή η εικόνα την οποία περιγράψατε μόλις τώρα.
        Ήδη έχει ληφθεί απόφαση  και έχουν γίνει οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ, θα ήθελα να επισημάνω, γιατί προφανώς το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, ότι για την υπόθεση του αεροδρομίου, αν λειτουργήσει δηλαδή και ως πολιτικό στην Τρίπολη, έχουν επισημάνει και πολλοί φορείς και από την Κορινθία στην πρόσφατη διαβούλευση που έκανε η περιφέρεια ότι χωρίς το πολιτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη ο τουρισμός πεθαίνει στην Πελοπόννησο και είναι ένα αναγκαίο έργο και μία απαραίτητη υποδομή και φαντάζομαι ότι κι εσείς συμφωνείτε ότι πρέπει να προχωρήσει αυτό. Το λέμε για να πιέσετε το Ρέππα δηλαδή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο Δημήτρης Ρέππας είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει απολύτως το θέμα. Όπως σας είπα είναι εκτός της πολιτικής μου αρμοδιότητας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι ένα ευρύτερο κυβερνητικό θέμα. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα συζητάμε με βάση την αρχή του κόστους και του οφέλους.
        Θέλω να πω με άλλα λόγια και μιλάω πολιτικά ότι θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να πλειοδοτήσω στην κατεύθυνση του να γίνει το πολιτικό αεροδρόμιο, να κάνουμε το ένα, να κάνουμε το άλλο. Ξέρετε είναι πάρα πολύ εύκολα όλα αυτά.
        Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να δούμε τη χρησιμότητα. Να δούμε το κόστος, να μετρήσουμε την ωφέλεια μιας τέτοιας απόφασης.  Όλα αυτά χρειάζονται ψυχραιμία και σοβαρή μελέτη πριν αποφασιστούν και πριν ανακοινωθούν. Δηλαδή είναι εύκολο να μιλάμε από τα ραδιόφωνα ή να κάνουμε δηλώσεις. Είναι όμως πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο το να σχεδιάσουμε, να λάβουμε αποφάσεις αφού τις έχουμε συγκεκριμένα μελετήσει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν αρνούμαι την ανάγκη. Η ανάγκη όμως αυτή πρέπει να μελετηθεί. Γιατί ξέρετε ανά την Ελλάδα, έχουμε πάρα πολλά αεροδρόμια τα οποία δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν υπακούουν σ’ αυτή τη σχέση κόστους – οφέλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αποφασίσατε τουλάχιστον αυτό μεταφέρατε προς την Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων ότι θα παραχωρηθούν κάποιες επιπλέον εκτάσεις και προς το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ μίλησα για το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, ένα τμήμα του οποίου πραγματικά θα δοθεί για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για τα δύο τμήματα που έχουν την έδρα τους στην Κόρινθο. Δεν γνωρίζω το θέμα σε σχέση με την Τρίπολη. Είμαι όμως σε μια στενή συνεργασία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον κ. Παπαθεοδώρου. Είμαστε ανοιχτοί στη βάση, όπως σας είπα, μελετών να συζητήσουμε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ώστε να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές, να ορθοποδήσει, να αναπτυχθεί και είμαι βέβαιος ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, να αποκτήσει εξωστρέφεια, να γίνει ένα μοντέλο, ένας πανεπιστημιακός πόλος, ένας πόλος γνώσης και έρευνας στο χώρο της Πελοποννήσου το Πανεπιστήμιο μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτά που είπατε και για την πόλη μας και για την Πελοπόννησο, γιατί είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στην Κόρινθο και μας ενδιαφέρει και σε όλες τις πόλεις, τις πέντε δηλαδή πρωτεύουσες των Νομών να αναπτυχθεί, γιατί έχει κάνει στα λίγα χρόνια που λειτουργεί σημαντική δουλειά.
        Έχουν έρθει σημαντικοί φορείς ιδιωτικοί και έχουν επενδύσει στο Πανεπιστήμιο είτε για μεταπτυχιακά τμήματα, αλλά και  για άλλες, όπως η ΔΟΕ με το τμήμα αυτό της Σπάρτης, η Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και το Ίδρυμα «ΛΑΤΣΗ», είναι πολύ σημαντικό.
        Αλλά ξέρετε τι μας φοβίζει, μας το είπατε, αλλά προχθές ακούσαμε τον κ. Πάγκαλο ο οποίος είπε ότι δεν θέλει να πάει στο Υπουργείο Οικονομικών και φοβόμαστε μην τυχόν έχουμε ανασχηματισμό και σας δούμε σε άλλο Υπουργείο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έξυπνα διατυπωμένη η ερώτηση, η παρατήρησή σας. Τα θέματα του ανασχηματισμού, είναι θέματα αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, κοινότοπο αυτή τη στιγμή μ’ αυτό που λέω, αλλά επιτρέψτε μου να παραμείνω σ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε ότι έχετε πολύ καλή σχέση με τον Πρωθυπουργό και με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, οπότε δεν βλέπετε να πηγαίνετε πιο πάνω από εκεί που ήσαστε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κάθε πολιτικός έχει, νομίζω, την ανθρώπινη φιλοδοξία να προχωρεί στη ζωή του και στην πολιτική του διαδρομή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ γενικό, πάντως όχι στο Οικονομικών φαντάζομαι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι ευχή ή κατάρα; Ο Γιώργος ο Παπακωνσταντίνου κάνει μια εξαιρετικά  δύσκολη δουλειά, έχει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων μας και δεν ξέρω πολλούς συναδέλφους μας που να εύχονταν να πάνε στη θέση του, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, εδώ δεν το θέλει ο Πάγκαλος, ποιος θα το θέλει; Υπουργέ σε ευχαριστούμε, να είστε καλά.

(ΣΥΝ/ΞΗ στους Δ.Μανιατάκο και Μ.Αρτόπουλο)