21 Ιαν 2011

Ρεύµα από τον ήλιο για µία πόλη


Το µεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσµο δηµιουργείται στην Κοζάνη. Θα εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύµα από τον ήλιο σε 55.000 νοικοκυριά και θα µετατρέψει τη ∆υτική Μακεδονία σε περιοχή-πρότυπο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές.

Σε µια κίνηση µε συµβολική σηµασία,
ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε χθες από την Κοζάνη την κατασκευή του έργου που θα σηµατοδοτήσει, όπως είπε, «τη µεγάλη µετάβαση από τον...
ρυπογόνο λιγνίτη στη νέα εποχή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος µε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

To έργο θα είναι το µεγαλύτερο του είδους στον κόσµο
και θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων της ∆ΕΗ, η οποία θα το κατασκευάσει από κοινού µε ξένο επενδυτή έπειτα από διεθνή διαγωνισµό, που προκηρύσσει άµεσα.

Στον διαγωνισµό µάλιστα θα περιλαµβάνεται όρος ότι θα προτιµηθεί ο όµιλος που θα δώσει στη ∆ΕΗ δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας και σε άλλα έργα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εντός ή εκτός Ελλάδος. ∆είγµα ότι η επιχείρηση δεν αναζητά µόνον εταίρο για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, αλλά στρατηγικό επενδυτή στον τοµέα των ΑΠΕ.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ανεπίσηµο ενδιαφέρον στη ∆ΕΗ για συνεργασία έχουν εκδηλώσει µερικοί από τους µεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ διεθνώς, όπως η κινέζικη Yingli Solar, η γερµανική Q-Cells AG, και η αµερικανική SunPower.

Απευθυνόµενος ο Πρωθυπουργός σε εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι µέσω της επένδυσης (που θα περιλαµβάνει εκτός από το γιγαντιαίο έργο και µονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ) να αναβαθµιστεί ο ενεργειακός άξονας Κοζάνης - Πτολεµαΐδας - Φλώρινας και να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

Από το βήµα της εκδήλωσης κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστηµίου και του ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν και να συµβάλουν στην επιτυχία της επένδυσης, που θα δηµιουργήσει εκτός των άλλων και περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας, σε µια περιοχή όπου η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Προηγήθηκε ένταση...


Ενταση επικράτησε έξω από το πολιτιστικό κέντρο του ∆ήµου Κοζάνης, όπου διοργανώθηκε η εκδήλωση για την εξαγγελία κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Λίγη ώρα πριν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός οµάδες φοιτητών από το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας άρχισαν να φωνάζουν συνθήµατα
, αντιδρώντας στον νέο νόµο πλαίσιο. Κάποια στιγµή επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο της εκδήλωσης, αλλά αστυνοµικές δυνάµεις τους αποµάκρυναν κάνοντας χρήση χειροβοµβίδων κρότου - λάµψης.
Εκτός από τους φοιτητές, κοντά στο πολιτιστικό κέντρο διαδήλωσαν κάτοικοι του ∆ήµου Βελβεντού Κοζάνης, οι οποίοι διαµαρτύρονται για τον«Καλλικράτη», αλλά και οι ιδιοκτήτες καφετεριών για την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line