9 Ιαν 2011

Λέμε «ναι» στα μέτρα φουμάροντας!


Μπερδεμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες ως προς την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων. Από τη μία, τάσσονται υπέρ του νόμου, από την άλλη όμως δηλώνουν ότι δεν θα αντιδράσουν αν βρεθούν σε κλειστό χώρο διασκέδασης ο οποίος έχει μετατραπεί σε... 
καπνιστήριο. Και όχι μόνο αυτό: οι καπνιστές τονίζουν ότι σε έναν τέτοιον χώρο θα ανάψουν τσιγάρο. Οι έξι στους δέκα θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη ώριμη να δεχθεί τον αντικαπνιστικό νόμο, αν και δηλώνουν επίσης πως τελικά ο νόμος θα εφαρμοστεί παρά τις αντιδράσεις.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με τη Ηarvard School of Ρublic Ηealth, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών κατά την περίοδο 1-21 Οκτωβρίου 2010.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, υπέρ του νόμου τάσσονται οι έξι στους δέκα πολίτες (63%).  

Ωστόσο σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (42,2%) είπαν ότι δεν θα αντιδράσουν στην περίπτωση που βρεθούν σε κλειστό χώρο, όπου καταστρατηγείται ο νόμος. «Δεν είμαστε ώριμοι»

Ο ένας στους τέσσερις (26,1%) δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να ανάψει και ο ίδιος τσιγάρο, εφόσον είναι καπνιστής και μόλις το 17,3% θα διαμαρτυρηθεί στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Ο ένας στους δέκα είπε ότι θα κάνει παρατήρηση στον ίδιο τον καπνιστή που παραβιάζει τον νόμο, ενώ μόνο το 1,2% των ερωτηθέντων είπε ότι θα κάνει καταγγελία στην αρμόδια αρχή.

Οι οκτώ στους δέκα πολίτες (83%) τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης διαφήμισης προϊόντων καπνού. Ωστόσο, οι τέσσερις στους δέκα (38%) δεν συμφωνούν με την επιβολή προστίμων για παράβαση της νομοθεσίας και ο ένας στους δύο διαφωνεί με την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού.

Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) θεωρούν ότι ο νέος νόμος για το κάπνισμα έχει θετική ή μάλλον θετική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή το 66,7% πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη ώριμη να δεχθεί τον αντικαπνιστικό νόμο. Τελικά όμως το 51,6% θεωρεί ότι ο νόμος, παρ΄ ότι συναντά αντιδράσεις, στο τέλος θα εφαρμοστεί.

Εδωσαν... ελευθέρας στα τασάκια μέσα στις γιορτές

«Τεκέδες» γέμισε και πάλι η χώρα καθώς «ντουμάνιασαν» τα καταστήματα μέσα στις γιορτές.Το τσιγάρο πήρε πλέον ελευθέρας σε όλα τα καταστήματα, αφού η «εντολή» που έδωσαν οι επικεφαλής των ιδιοκτητών εστιατορίων προς τα μέλη τους, να αφήνουν τα τασάκια πάνω στα τραπέζια,είναι- ως φαίνεται- ισχυρότερη από τον αντικαπνιστικό νόμο.Η κατάσταση που επικρατεί δεν θυμίζει χώρα όπου έχει ψηφιστεί νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line