4 Ιαν 2011

Πώς θα εκδίδονται οι αποδείξεις των δικηγόρων


Αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των δικηγόρων φέρνει το 2011. Απαντώντας σε ερωτήµατα των φορολογουµένων, το υπουργείο Οικονοµικών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τις αλλαγές που προβλέπει η φορολογική νοµοθεσία σχετικά µε το επάγγελµα των δικηγόρων. Συγκεκριµένα, ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ως χρόνος κτήσης του εισοδήµατος θεωρείται ο.... 
χρόνος κατά τον οποίο παρασχέθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες προς τον πελάτη και όχι ο χρόνος είσπραξης των αµοιβών τους.

Αυτό σηµαίνει ότι η απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εκδίδεται ταυτόχρονα µε τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών στον πελάτη, όπως συµβαίνει και µε τους άλλους ελεύθερους επαγγελµατίες.

Εξαίρεση αποτελεί, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, η είσπραξη των σχετικών αµοιβών των δικηγόρων από το ∆ηµόσιο και τα ΝΠ∆∆, όπου η απόδειξη εξακολουθεί να εκδίδεται µε κάθε επαγγελµατική τους είσπραξη.

Τι πρέπει να αναγράφουν

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στο περιεχόµενο των αποδείξεων πρέπει να αναγράφονται διακεκριµένα τα εξής ποσά:  
η ελάχιστη ακαθάριστη αµοιβή (αξία γραµµατίου προείσπραξης), η πρόσθετη αµοιβή (πέραν της ελάχιστης), ο ΦΠΑ 23% που αναλογεί στη συνολική αµοιβή, η κράτηση του δικηγορικού συλλόγου, η παρακράτηση του φόρου εισοδήµατος από τον δικηγορικό σύλλογο και η παρακράτηση φόρου εισοδήµατος από λοιπούς υπόχρεους.