4 Ιαν 2011

Το 'ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου


Με στόχο τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογράφων απ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., συνεδρίασε χθες υπό τον Γ. Παπανδρέου η σχετική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η Βάσω Παπανδρέου...


 Ο πρωθυπουργός ανέλαβε αυτή πρωτοβουλία μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, στην οποία εκφράστηκε για ακόμη μία φορά η άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει στην έκδοση του ευρωομολόγου.
 
Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου στηρίζεται στο άρθρο 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει πως, αν 1.000.000 πολίτες της Ε.Ε. θέσουν ένα τέτοιο θέμα, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση στο Συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου είπε χθες στη σύσκεψη ότι το δίλημμα δεν είναι ευρωομόλογο ή τίποτα, αλλά ποια μορφή θα πάρει το ευρωομόλογο.

Οι 3 εκδοχές

Εγινε ενημέρωση από τον ίδιο αλλά και τον Λ. Παπαδήμο για τις προτάσεις που διατυπώνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οποίες:

-Υπάρχει η πρόταση ενός ευρωομολόγου που θα εξυπηρετεί τα μεγάλα στρατηγικά-αναπτυξιακά πρότζεκτ με συντονισμό της ΕΚΤ και με το οποίο θα συμφωνούσε και η Γερμανία, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των χωρών που έχουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα.

-Υπάρχει η λύση του ευρωομολόγου που θα καλύπτει το 60% του χρέους των χωρών με επιτόκιο 1,5% και το οποίο στηρίζεται στην πρόταση του Γιουνκέρ, αλλά αντιδρά η Γερμανία.

-Υπάρχει και μια τρίτη λύση, ενός ευρωομολόγου που θα συμβάλλει στην αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης με ευθύνη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα του ευρωομολόγου δεν πρέπει να εμφανιστεί σαν μια μονομερής προσπάθεια της κυβέρνησης στην Ελλάδα ή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πάρει πανελλαδική και πανευρωπαϊκή διάσταση, σε συνεργασία με χώρες στην Ε.Ε. που συμφωνούν την έκδοση ευρωομολόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τη Βάσω Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να ζητήσει και τη στήριξη των ελληνικών κομμάτων, αλλά και των συνδικάτων, στην προσπάθεια έκδοσης του ευρωομολόγου και τη συγκέντρωση του ενός εκατ. υπογραφών, που θα διαρκέσει όλο το 2011.

Στην επιτροπή για το ευρωομόλογο, εκτός της Βάσως Παπανδρέου, συμμετέχουν ακόμη και οι: Πέτρος Ευθυμίου, Νάσος Αλευράς, Παντελής Οικονόμου, Ντίνος Βρεττός, Αννυ Ποδηματά, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ χθες στη σύσκεψη ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.