4 Ιαν 2011

Ανεξέλεγκτο οικονομικό FBI...


Σε δικαστικά ανέλεγκτη και διοικητικά ασύδοτη οικονομική αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετατρέπει η κυβέρνηση την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο νέος υπερ-οργανισμός, ένα είδος οικονομικού FBI, θα φακελώνει παρέα με την αντιτρομοκρατική όσους...
 

χαρακτηρίζονται απλώς «ύποπτοι», με βάση γενικές και αόριστες πληροφορίες των διωκτικών αρχών.

Βασικό έργο της νέας Αρχής είναι να συγκεντρώνει στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να σχετίζονται ή να παρέχουν οποιοσδήποτε υποστήριξη σε τρομοκράτες, χωρίς ωστόσο αυτά να είναι ακόμη κατηγορούμενα για κάποια άδικη πράξη!


Η νέα Αρχή θα αξιολογεί (με άγνωστα κριτήρια) τα στοιχεία αυτά, θα συντάσσει κατάλογο «ύποπτων τρομοκρατών» και θα δεσμεύει τα περιουσιακά τους στοιχεία, χωρίς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να έχουν κληθεί προηγουμένως για εξηγήσεις!

Πρόκειται για σαφή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και πλήρη αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, σχολίαζαν νομικοί στην «Ε». Οι πολίτες γίνονται κυριολεκτικά έρμαιο σκοτεινών, ανεξέλεγκτων πληροφοριών, που διακινούν αυθαίρετα, κατά τραγική ειρωνεία, οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη!

Με τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, η αναβάθμιση της σημερινής επιτροπής σε ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα οδηγεί στην υπονόμευση των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν εκείνοι πλέον ότι δεν είναι... τρομοκράτες!

Η πρακτική αυτή διευρύνει έμμεσα το αξιόποινο χωρίς απαγγελία κατηγοριών και εδραιώνει την προληπτική τιμωρία των «υπόπτων», με αμφίβολης αξιοπιστίας πληροφορίες των κατασταλτικών μηχανισμών και χωρίς τις ασφαλιστικές δικλίδες του δικαστικού ελέγχου.

Για του λόγου το αληθές, η δεύτερη μονάδα της νέας Αρχής έχει τον τίτλο «Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας».

* Τα μέλη της προσδιορίζουν τα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία φυσικά ή νομικά πρόσωπα,
βασιζόμενα σε πληροφορίες και στοιχεία που υποβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις εισαγγελικές, δικαστικές και άλλες διωκτικές αρχές.

* Η Αρχή δέχεται και αξιολογεί αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες οποιουδήποτε είδους(!) που προέκυψαν από ελέγχους κατά φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είτε βοηθούν είτε παρέχουν οικονομική, υλική, τεχνολογική ή οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη ή συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τρομοκρατικές οργανώσεις!

* Ταυτόχρονα, συντάσσει και τηρεί αναλυτικό κατάλογο με τα πλήρη ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ώστε να αποφεύγονται λάθη και συγχύσεις.

* Η Αρχή διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων περιλαμβάνονται στον περίφημο κατάλογο «τρομοκρατών» και στέλνει στις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές πληροφορίες για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σ' αυτόν.

* Τα πρόσωπα του καταλόγου ειδοποιούνται κατόπιν εορτής και χωρίς να έχουν κληθεί νωρίτερα για εξηγήσεις.

* Η Αρχή απαντά εντός 10 ημερών σε ενδεχόμενη προσφυγή τους. Σε περίπτωση απόρριψης, έχουν προθεσμία 30 ημερών να προσφύγουν στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που εκδικάζει την υπόθεση με απόρρητη διαδικασία!

Κατ' απαίτησιν!

Οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν με απαίτηση της FATF (Financial Action Task Force), της ειδικής διακυβερνητικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την οποία ίδρυσαν οι G7 στο Παρίσι το 1989.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις ήταν έντονες, καθώς η χώρα μας είχε αργήσει να ενσωματώσει τις αλλαγές και κινδύνευε να πέσει χαμηλά στον πίνακα αξιολόγησης (κάπου μαζί με το Ιράν), γεγονός που θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την υλοποίηση της σύμβασης δανεισμού μας με βάση το Μνημόνιο!

ΠΗΓΗ: enet.gr