28 Δεκ 2010

Το µπεστ σέλερ της οργής


Αποδεικνύοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εµπόδιο προς την εκδοτική επιτυχία, ένας 93χρονος ήρωας της Αντίστασης υπέγραψε το µπεστ σέλερ των Χριστουγέννων στη Γαλλία µε ένα πολιτικό «κάλεσµα στα όπλα».

Στις 30 σελίδες του δοκιµίου που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξοργιστείτε!», ο 93χρονος....
 

αντιστασιακός Στεφάν Χέσελ καλεί τους αναγνώστες, να θυµώσουν µε την κατάσταση που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία. Το κάλεσµά του βρίσκει θερµή ανταπόκριση. Τις τελευταίες πέντε εβδοµάδες όµως το «Εξοργιστείτε!» βρίσκεται στην κορυφή των ευπώλητων, εκτοπίζοντας από τις πρώτες θέσεις το τελευταίο µυθιστόρηµα του σταρ των γαλλικών γραµµάτων ΜισέλΟυελµπέκ αλλά κι ένα πλήθος χριστουγεννιάτικων βιβλίων.
Εως σήµερα έχουν πουληθεί 600.000 αντίτυπα και ο εκδότης έχει πλέον κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν το ένα εκατοµµύριο. Σύντοµα, το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς εξηγείται η επιτυχία; 
Ασφαλώς έναν ρόλο έπαιξε το ταλέντο του συγγραφέα. Αλλά και η ίδια η ιστορία του: Ο Στεφάν Χέσελ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917 και µετανάστευσε στη Γαλλία στην ηλικία των 7 ετών. Η φιλελεύθερη µητέρα του Ελεν Γρουντ - Χέσελ ήταν το πραγµατικό πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από την ηρωίδα της νουβέλας «Ζιλ και Τζιµ»,η οποία µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τον Φρανσουά Τριφό και µιλά για µια γυναίκα που ερωτεύεται δυο φίλους. Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο Χέσελ πήρε µέρος στην αντίσταση. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Μετά τον πόλεµο συµµετείχε στη σύνταξη της οικουµενικής διακήρυξης των δικαιωµάτων του ανθρώπου. Αργότερα έγινε διπλωµάτης.

Ο Χέσελ γράφει στο βιβλίο του, ότι οι γάλλοι πολίτες πρέπει να ενστερνιστούν και πάλι τις αξίες της γαλλικής αντίστασης. «Αυτή είναι µια έκκληση στους πολίτες, νέους και γέρους, να αναλάβουν την ευθύνη για τα πράγµατα που δεν λειτουργούν σωστά στην κοινωνία µας», γράφει.

Οι αιτίες που κάνουν τον Χέσελ να θυµώνει, είναι το χάσµα ανάµεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, η µεταχείριση που επιφυλάσσουν οι γαλλικές αρχές στους λαθροµετανάστες, η µόλυνση του περιβάλλοντος, η φίµωση του Τύπου.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line