15 Δεκ 2010

Ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Δέδε στην τελετή παράδοσης παραλαβής


            
 «Κ. Νομάρχη, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι του νομαρχιακού συμβουλίου, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου της Πελοποννήσου, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, πράγματι στη σημερινή τελετή, εμπεριέχεται ένα τέλος και μία αρχή. Κλείνει ο ιστορικός κύκλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που άνοιξε στην πατρίδα μας από το 1994 και που ύστερα από μια δεκαεξάχρονη πορεία, ολοκλήρωσε και εξάντλησε τη διαδρομή...
και την αποστολή της. Σήμερα γίνεται μια σύντομη τελετή που χαρακτηρίζει την ληξιαρχική πράξη γένεσης και στο νομό μας ενός καινούριου θεσμού, της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Πολλές φορές εσφαλμένα, θεωρούμε ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτελεί την συνέχεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί κάτι το τελείως διαφορετικό. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση η νέα Περιφέρεια , η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να αποτελεί ή να αποτελέσει τον καθολικό διάδοχο των αρνητικών χαρακτηριστικών ή όλης αυτής της παθογένειας που μετέφερε μέχρι σήμερα και στο χώρο των αυτοδιοικήσεων, το γραφειοκρατικό κράτος, το αντιπαραγωγικό, το υπέρ-συγκεντρωτικό, το πολλές φορές αντί-αναπτυξιακό, χαρακτηριστικά που δυστυχώς αντέγραψαν και οι αυτοδιοικητικές αρχές στον τρόπο λειτουργίας τους.
Η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι κάτι το εντελώς νέο και κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρακτικά είναι η πρώτη οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια, από ίδρυσης της ελληνικής πολιτείας, να αλλάξουμε το κράτος μας. Να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του, να αλλάξουμε τη δομή του, να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του αλλάζοντας συνειδήσεις, συμπεριφορές και λειτουργίες. Αλλάζοντας φιλοσοφία και αντιλήψεις για τα πράγματα και πάνω από όλα αποκεντρώνοντας καθοριστικά και κρίσιμα, εξουσίες, αρμοδιότητες και πόρους στις περιφερειακές κοινωνίες που θα είναι πλέον τα βασικά αναπτυξιακά στρατηγεία ολόκληρης της Ελλάδας, της πατρίδας μας, στη νέα της πορεία μέσα στο παγκόσμιο χάρτη.
Αυτή η πορεία ξεκινάει στα δύσκολα. Ξεκινάει μέσα σε συνθήκες μιας επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ξεκινάει μέσα σε συνθήκες μιας κρίσης που δείχνει να επιδεινώνεται. Αλλά δεν φοβόμαστε για αυτό. Έτσι και αλλιώς επιλέξαμε οι ίδιοι να κριθούμε στα δύσκολα. Έτσι και αλλιώς επιλέξαμε οι ίδιοι να μπούμε σε αυτή τη μάχη την ώρα της γέννησης αυτού του θεσμού, επειδή εμείς οι ίδιοι ζητάμε από τους πολίτες, ζητάμε από την τοπική και περιφερειακή κοινωνία, να μας κρίνει και να μας αξιολογήσει στα δύσκολα.
Είναι αλήθεια ότι συνθήματα μέχρι εχθές, για αντιλήψεις και νοοτροπίες είναι σήμερα μια αναγκαία πραγματικότητα. Το πρώτο που θα πρέπει να αναζητήσουμε σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια είναι η συλλογική ενότητα των δυνάμεων της κοινωνίας που αποτελεί τον φυσικό μας σύμμαχο και που εγγυάται την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος που ξεκινάει στη Πελοπόννησο, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περιέγραψα πριν. Έτσι λοιπόν και σήμερα από εδώ, δίνουμε συναγωνιστικά το χέρι σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους Κορίνθιους, σε όλους τους Πελοποννήσιους, καλώντας τους σε ενεργοποίηση, σε δράση, σε συμμετοχή στον ανοιχτό θεσμό της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης., ζητώντας από τους τοπικούς φορείς από τις τοπικές κοινωνικές ηγεσίες, ενεργοποίηση, υπευθυνότητα, συμμετοχή, διαβούλευση, και συμμαχία σε αυτή την αναπτυξιακή εποχή που ξεκινάει για την Πελοπόννησο.
Τείνουμε επίσης χείρα συνεργασίας σε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αποτελούν το φυσικό μας σύμμαχο, τον καθημερινό μας σύμμαχο σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια που ξεκινάει άμμεσα και για την οποία δεν ζητάμε πίστωση χρόνου. Δεν ζητάμε πίστωση χρόνου, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος, ζητάμε όμως σκληρή δουλειά. Ζητάμε άλλους ρυθμούς, ζητάμε άλλη συνείδηση, άλλη νοοτροπία, άλλη αντίληψη. Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στις επιλογές και στις αποφάσεις. Ζητάμε ευελιξία και αποφασιστικότητα στις δύσκολες αποφάσεις και κρίσιμες αναπτυξιακές επιλογές που έχουμε μπροστά μας.
Ξέρετε, οι πολίτες δεν μας εμπιστεύτηκαν για να διαχειριστούμε τις υπηρεσίες και τη διοίκηση. Δεν μας ζήτησαν νέου τύπου πελατειακές σχέσεις μέσα από τις συναλλαγή μας από τις υπηρεσίες. Το αντίθετο, μας ζητούν να ανατάξουμε την διοίκηση, μας ζητούν να ανατάξουμε τις θεσμικές λειτουργίες ώστε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των παραχωμένων υπηρεσιών και να δημιουργήσουμε εδώ στη παλιά νομαρχία, την αυριανή περιφέρεια, το νέο αναπτυξιακό στρατηγείο για την Κορινθία, το νέο αναπτυξιακό στρατηγείο για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Σε αυτό θα δώσουμε έμφαση από τη πρώτη στιγμή. Αυτό είναι το πρόσταγμα της κοινωνίας, αυτό είναι το πρόσταγμα των πολιτών και είμαστε εδώ για να το υπηρετήσουμε. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι.» 
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Δέδες αναφέρθηκε σε μία προσωπική εμπειρία όσο αναφορά το χώρο που στεγάζεται το Νομαρχιακό Κατάστημα, αλλά και θα φιλοξενήσει και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.
Ο κ. Δέδες επισήμανε χαρακτηριστικά:
« Επιτρέψτε μου μία προσωπική συναισθηματική αναφορά. Σε αυτόν εδώ το χώρο πέρασα πολλούς από τους μήνες, από τις ημέρες των παιδικών μου χρόνων και νιώθω σήμερα να επιστρέφω. Ήταν τότε η εκκλησιαστική σχολή Κορίνθου, δούλευε εδώ ο πατέρας μου ως οικονομικός διαχειριστής της εκκλησιαστικής σχολής 14 περίπου χρόνια μέχρι την παύση της λειτουργίας της. Και θυμήθηκα σήμερα καθώς ερχόμουνα ότι η ιερατική, όπως τη λέμε εμείς οι Κορίνθιοι, ήταν κάτι πέρα από αυτά που επέβαλλε ο θεσμικός της ρόλος, ή η φυσιογνωμία της η εκπαιδευτική. Ήταν ένας θεσμός με ιδιαίτερη αίγλη και λάμψη, που ξεπερνούσε τα σύνορα του νομού μας. Ήτανε το επίκεντρο της πολιτιστικής και της πνευματικής δραστηριότητας όχι μόνο ολόκληρης της Κορινθίας, αλλά με μια εμβέλεια και μια δυναμική που υπερέβαινε κατά πολύ την Κορινθία και τους Κορίνθιους. Και σκεφτόμουν σήμερα ότι είναι αυτό που έχουμε ανάγκη. Να δώσουμε σε αυτόν εδώ το χώρο, σε αυτόν εδώ το θεσμό, μια καινούρια αίγλη και μια καινούρια λάμψη. Μια καινούρια δυναμική και να μετατρέψουμε αυτόν εδώ το χώρο, σε ένα διαφορετικό ρόλο βέβαια, σε ένα αναπτυξιακό στρατηγείο. Σε στρατηγείο σχεδιασμών και αποφάσεων ώστε να καταστεί η Κορινθία ο πυλώνας του μεγάλου αναπτυξιακού εγχειρήματος για ολόκληρη την Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Στα δύσκολα, όπως είπαμε πριν. Με φιλόδοξα σχέδια και με καινοτόμες πρωτοβουλίες. Παρά όμως τη σημερινή αρνητική πραγματικότητα εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε αισιόδοξοι, όπως έλεγε και ο Σπινόζα, γιατί πιστεύουμε ότι η απαισιοδοξία στη σκέψη, δηλαδή το δύσκολο που βλέπουμε μπροστά μας μέσα από την περιγραφή της σημερινής κατάστασης, μπορεί να γεννάει αισιοδοξία στη θέληση και τη δράση. Και αυτή θα είναι η κινητήριος δύναμη της πορείας μας. Η αισιοδοξία και η πίστη στους στόχους μας, η αισιοδοξία και η πίστη στο νέο που ανοίγεται μπροστά μας, η αισιοδοξία και η πίστη στην εκπλήρωση του στόχου της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Σας ευχαριστώ.»