8 Δεκ 2010

Ψαλίδι 40% σε µισθούς των ∆ΕΚΟ


Ηλεκτροσόκ για τους εργαζοµένους των ∆ΕΚΟ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε άµεση µείωση των αµοιβών τους, µείωση που µπορεί να φτάσει έως και το....  
40% των συνολικών αποδοχών τους, σε µια προσπάθεια να περικόψει τα ελλείµµατα των ∆ΕΚΟ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να εξισορροπήσει, έως έναν βαθµό, µε τις περικοπές αυτές, τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι υπόλοιποι δηµόσιοι υπάλληλοι. Επιβάλλεται πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών τους, µε αποτέλεσµα κανείς να µην αµείβεται µε περισσότερα από 4.000 ευρώ µηνιαίως, αλλά δεν θα πειραχτούν καθόλου οι µισθοί κάτω από τα 1.800 ευρώ τον µήνα.

Οπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα «κουρέψει» άµεσα τις αµοιβές των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, δείχνοντας µε τον τρόπο αυτό την πρόθεσή της να προχωρήσει εδώ και τώρα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα. Παράλληλα προωθεί άµεσα νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές αλλαγές, που αφορούν όχι µόνο τον ιδιωτικό τοµέα, αλλά και τις ∆ΕΚΟ..

Πρόβληµα στις εισηγµένες

Στην ίδια σύσκεψη (στην οποία µετείχαν οι υπουργοί Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδοµών και ∆ικτύων ∆. Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη, και η κ. Ρ. Βάρτζελη) αποφασίστηκε το νοµοσχέδιο για τη δραστική µείωση των αµοιβών των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονοµικών και στις διατάξεις του να περιληφθούν και οι 52 δηµόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Εκτιµήθηκε, ότι θα δηµιουργηθεί ένα µικρό, ίσως, πρόβληµα µε επιχειρήσεις όπως η ∆ΕΗ, η ΕΥ∆ΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κ.λπ. που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, αλλά, όπως αναφέρθηκε, η συµπερίληψή τους θα επιτευχθεί µε άµεση σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των µετόχων και πρόταση (για το «κούρεµα») του βασικού µετόχου που είναι το ∆ηµόσιο.
Οπλο της κυβέρνησης για τη δραστική µείωση των αµοιβών,  είναι το γεγονός ότι σε αλλεπάλληλες µετρήσεις της κοινής γνώµης έχει καταγραφεί έντονη δυσφορία των ερωτηθέντων για τις υψηλές αµοιβές των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, καθώς και για τα εργασιακά προνόµια που απολαµβάνουν. .

Εξορθολογισµός του προσωπικού

Θα τονιστεί, επίσης, ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όσων, εκ των υπάλληλων στις ∆ΕΚΟ, εργάζονται σ’ αυτές µε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ θα υπάρξει εξορθολογισµός του προσωπικού, έτσι ώστε, όσοι εξ αυτών κριθεί ότι δεν προσφέρουν έργο ανάλογο των αµοιβών που εισπράττουν, να µεταταγούν σε άλλες θέσεις του ∆ηµοσίου για την κάλυψη κενών που θα δηµιουργηθούν από το πάγωµα των προσλήψεων.

Αναµένουν αντιδράσεις

Εκτιµήθηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις µεταξύ των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ, µε επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, παραµονές εορτών, και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα έναντι των πιέσεων που φυσιολογικά θα δεχτεί.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line