23 Νοε 2010

Επιχειρησιακές συμβάσεις με αιχμαλώτους


Με συμβιβασμό ο οποίος αφήνει περιθώρια μη καθολικής ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, διευθετήθηκε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα και της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.
Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι.... 
οι επιχειρησιακές θα κατισχύουν των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών «χωρίς αχρείαστους περιορισμούς». Ουσιαστικά η τρόικα λέει στην κυβέρνηση «βάλτε κάποιες προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές, αλλά μην κάνετε το όλο σύστημα γραφειοκρατικό και εντελώς αποτρεπτικό για διαφοροποίηση των αμοιβών κάτω των κλαδικών».

Η κυβέρνηση, διά της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, ήθελε την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων με προϋποθέσεις, ενώ η τρόικα ήθελε οριζόντια εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και το βύθισμα των αποδοχών κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνάπτει η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς και αφορά τις αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών.

Στο κάτω κάτω 740 ευρώ


Τελικά, μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η αναθεώρηση του Μνημονίου αφήνει περιθώρια για περιορισμούς στην ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων. Αρκεί αυτοί να μην είναι υπερβολικοί. Σε κάθε περίπτωση η νέα αναθεώρηση προβλέπει διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων και των... λογικών περιορισμών με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ και εργοδότες) πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου από την υπουργό Εργασίας.

Σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι δεν καταργείται το κατώφλι της σύμβασης της ΓΣΕΕ, δηλαδή οι αμοιβές δεν μπορούν να υποχωρούν κάτω από τα 740 ευρώ. Αντιθέτως η τρόικα δεν δέχθηκε την επέκταση των συμβάσεων και στα μη μέλη των σωματείων (εργαζομένους και εργοδότες). Σε σημείο που όποιος δεν είναι μέλος του οικείου σωματείου δεν θα παίρνει τις αυξήσεις που συνομολογούνται με συλλογικές συμβάσεις. Ρύθμιση που μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για τα συνδικάτα (υπέρ της συνδικαλιστικής πυκνότητας), αλλά διαλυτική για τις οργανώσεις των εργοδοτών. Αρα ούτε η ΓΣΕΕ θα διαθέτει συνομιλητή.

Καταγγέλλει συμφέροντα

Αυτή η ακαμψία της τρόικας στο ζήτημα της (μη) επέκτασης των συμβάσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ και των Εμπόρων. Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Δ. Ασημακόπουλος μιλώντας στην «Ε» έκανε λόγο για «βόμβα μεγατόνων στις συλλογικές διαδικασίες που θα φέρει τον νόμο της ζούγκλας στην αγορά», ενώ έκανε λόγο για «καπρίτσιο της τρόικας και επιχειρηματικών συμφερόντων». Μάλιστα αργά χθες το βράδυ απευθύνθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο ζητώντας αναθεώρηση της ρύθμισης.

Πάντως, και παρά τις ακρότητες που διατηρήθηκαν, στη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου άνοιξε η διαδικασία λείανσης των εργασιακών έναντι των αρχικών προβλέψεων (Μάιος) και της πρώτης αναθεώρησης (του Αυγούστου). Κάτι που δικαιώνει όσους επιμένουν ότι «ακόμη και μια σκληρή δανειακή σύμβαση μπορεί να αναθεωρηθεί εν μέρει».

«Οι ρήτρες που περιέχονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο εκθεμελιώνουν πλήρως το σύστημα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων», είχε πει νωρίτερα, και ενόσω διαρκούσαν οι παρασκηνιακές, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Εκκληση στην «κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να αντιδράσουν στα παραγγέλματα των τραπεζιτών και της τρόικας και να μην προχωρήσουν σε ισοπεδωτικές αντεργατικές ρυθμίσεις», έκανε η ΟΤΟΕ

ΠΗΓΗ: enet.gr.