23 Νοε 2010

Σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων


Επειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις υπεγράφη τελικά χθες από τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνο Ρόβλια η κοινή υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές των συστημάτων εγκατάστασης εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ....

απομένει η υπογραφή της απόφασης και από τον συναρμόδιο υπουργό Μεταφορών κ. Δ. Ρέππα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί άτυπα μια διορία περίπου έξι μηνών στους πρατηριούχους να εγκαταστήσουν τα συστήματα αυτά, καθώς η κυβέρνηση, μιας και δεν θα επιδοτήσει το κόστος εγκατάστασης (περίπου 17.000 ευρώ), δεν θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω τον κλάδο.

Μέσα από το σύστημα αυτό -το οποίο ήδη έχει εγκατασταθεί σε περίπου 1.000 πρατήρια- αναμένεται να ελεγχθεί το φαινόμενο λαθρεμπορίας καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα φοροδιαφυγή που φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Το ηλεκτρονικό σύστημα διασυνδέει τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία και δίνει ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που αγοράστηκε από το πρατήριο και πουλήθηκε, χωρίς να μπορεί να αποκρυβεί καμία ποσότητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου ΠΑΑ, καθώς η ΚΥΑ δεν προβλέπει τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης και μέσα στην εβδομάδα ζήτησε τη σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων.