23 Νοε 2010
Μια «έξυπνη» κάψουλα κάνει τη γαστροσκόπηση παιχνίδι
H γαστροσκόπηση είναι μία από τις εξετάσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν περισσότερο και από την αιμοληψία. Μια νέα τεχνική υπόσχεται να κάνει λιγότερο δυσάρεστη και επώδυνη τη συγκεκριμένη εξέταση, υιοθετώντας και εξελίσσοντας μια...
μέθοδο που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις στο λεπτό έντερο.
Ο ασθενής καταπίνει ένα ενδοσκόπιο σε μορφή κάψουλας, το οποίο ο γιατρός μετακινεί με τη βοήθεια ενός χειριστηρίου μέσα στο στομάχι. Οι διαστάσεις της κάψουλας δεν ξεπερνούν τα 31 χιλιοστά μήκος και τα 11 χιλιοστά πλάτος.
Η κάψουλα έχει τη δυνατότητα να στείλει εικόνες υψηλής ανάλυσης από το εσωτερικό του στομάχου, τις οποίες ο γιατρός μπορεί να δει στην οθόνη του. Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα γαστρεντερολογίας που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βαρκελώνη και έκλεψε την παράσταση. Το πρωτότυπο αποτελείται από ένα σύστημα μαγνητικού χειρισμού, ένα σύστημα επεξεργασίας των εικόνων και των πληροφοριών που συγκεντρώνονται στη διάρκεια της εξέτασης και την κάψουλα.
Η αίσθηση
Η διαδικασία είναι σύντομη. Η κατάποση της κάψουλας είναι τόσο απλή όσο και ενός χαπιού μεγάλου μεγέθους. Η πραγματική αίσθηση, πάντως, που ανέφεραν όσοι δοκίμασαν την πειραματική γαστροσκόπηση ήταν σαν να καταπίνουν ένα κλασικό χάπι αντιβίωσης. Στη συνέχεια ο ασθενής τοποθετείται με το στομάχι στο κέντρο ενός μαγνητικού πεδίου. Ο μαγνήτης δημιουργεί διάφορα μαγνητικά πεδία σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει με αυτό τον τρόπο τη μετακίνηση της κάψουλας μέσα στο σώμα του ασθενούς. Ο γιατρός διαφοροποιεί το μαγνητικό πεδίο με ένα χειριστήριο και μετακινεί το ενδοσκόπιο στα σημεία που εκείνος θέλει να εξετάσει. Μετά το τέλος της εξέτασης, το χάπι αποβάλλεται μέσω του εντέρου.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου διαπιστώθηκε από το Ινστιτούτο Arnault Tzanck στη Γαλλία. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 50 άτομα, εκ των οποίων τα 30 παρουσίαζαν κάποιας μορφής παθολογικές αλλοιώσεις του στομάχου. Σε 14 περιπτώσεις ανιχνεύθηκαν αλλοιώσεις τόσο με την κάψουλα όσο και με τη συμβατική γαστροσκόπηση, ενώ 10 εντοπίστηκαν μόνο με την κάψουλα και 6 μόνο με τη γαστροσκόπηση. Το 93% των συμμετεχόντων θεώρησαν ότι η νέα μέθοδος είναι ευχάριστη, ενώ το 89% χαρακτήρισε εύκολη την κατάποση της κάψουλας.
Κάψουλα-πρόδρομος
Η διαγνωστική ενδοσκόπηση με βίντεο-κάψουλα είχε χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην εξέταση ασθενών για τους οποίους υπήρχε η υποψία ότι έπασχαν από νόσο του λεπτού εντέρου.
* Ο ασθενής κατάπινε την κάψουλα, που περιελάμβανε μπαταρία διάρκειας 8 ωρών και ένα σύστημα συνεχούς λήψεως και εκπομπής εικόνων, οι οποίες μεταβιβάζονταν σε δέκτη που φορούσε ο ασθενής στη μέση.
* Ωστόσο μέχρι τώρα οι κινήσεις της κάψουλας ακολουθούσαν της περισταλτικές κινήσεις του πεπτικού σωλήνα και έτσι η μετακίνησή της ήταν αργή και μη ελεγχόμενη. Για τον ίδιο λόγο η ποιότητα των εικόνων δεν ήταν τόσο καλή όσο στη μαγνητικά τηλεχειριζόμενη.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr