23 Νοε 2010

Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα για τα 12 μίλια»


Εχει σημειωθεί πρόοδος στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά σημείωσε ότι η Τουρκία «έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο»
Ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε σχετικά .....
με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συγκεκριμένη πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να πει πως δεν θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αφού «οι συνομιλίες είναι μυστικές».

Τόνισε ωστόσο ότι «οι πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο».

«Ζωτικά συμφέροντα»

«Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα», κατέληξε ο Νταβούτογλου.

Επί του ίδιου θέματος, ο Ερντογάν είπε χθες ότι «δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για τα 12 μίλια. Κατ' αρχάς συνεχίζονται οι συνομιλίες. Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, οι πλευρές θα κάνουν κοινή δήλωση. Δηλαδή θα πουν ότι υπήρξε η τάδε συμφωνία στα εξής θέματα. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011 για να πει τα εξής: «Ημασταν μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εκεί υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την ευρωτουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου» και συνέχισε: «Είναι δεδομένη η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα λιμάνια. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την Ε.Ε., που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της Ε.Ε. το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο».

Στο θέμα των λιμανιών αναφέρθηκε και ο Ερντογάν λέγοντας ότι «εάν δέχονται να γίνει ταυτόχρονα άνοιγμα, εμείς δεχόμαστε». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε μάλιστα «κανείς να μην περιμένει κάτι διαφορετικό από μας».

Η τουρκική πλευρά αντιδρά στο άνοιγμα δηλώνοντας ότι μπορεί να το δεχτεί μόνο αν ανοίξει ταυτόχρονα το αεροδρόμιο Ερτζάν στα κατεχόμενα στις διεθνείς πτήσεις και το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Ελευθεροτυπια