16 Νοε 2010

Αποψε η ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή των «πέντε» για το Βατοπαίδι


Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί στη Βουλή η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη των πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας που φέρονται, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, να εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.


Κύκλοι της Ρηγίλλης έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι οι βουλευτές της θα παραμείνουν στη συζήτηση για να αναπτύξουν τα επιχειρήματα του κόμματος, αλλά θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει.

Η υπόθεση αφορά τους πρώην υπουργούς Θόδωρο Ρουσόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Γιώργο Βουλγαράκη και τον πρώην υφυπουργό Πέτρο Δούκα.


Σύμφωνα με το Βήμα, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ θα καταψηφίσουν, με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα που αποδίδονται στους πέντε έχουν ήδη παραγραφεί.

Με δεδομένο ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν μόνο την παραπομπή των Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό πλέον να απορριφθεί η πρόταση παραπομπής για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη.

Για την παραπομπή απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ να διαθέτει 157 βουλευτές και ενώ δεν είναι βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης που τον συνοδεύει θα έχουν προλάβει να επιστρέψουν από το εξωτερικό και να ψηφίσουν.

Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξουν ορισμένες διαρροές από βουλευτές που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ή από άλλους που εξαρχής υποστηρίζουν ότι δεν έχουν προκύψει αποδείξεις ενοχής των κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επενδύει το κυβερνών κόμμα σε αστήρικτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων του.

Ορισμένοι εκτιμούν, επίσης, ότι αν η παραπομπή πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο ματαιωθεί, τότε ίσως είναι η ευκαιρία που αναζητεί το ΠΑΣΟΚ για να εγκαινιάσει διαδικασίες συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της οικονομίας και της εξυγίανσης του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συζήτηση οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνουν ότι εντοπίστηκαν ενδείξεις ενοχής και τους πέντε εγκαλούμενους πρώην υπουργούς, αλλά θα τονίσουν ταυτόχρονα ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψηφίζουν κατά συνείδηση.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης και ξεχωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης, ενώ η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία (151) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εφόσον υπάρξει απόφαση παραπομπής, η Ολομέλεια της Βουλής θα διενεργήσει την κλήρωση για την επιλογή των πέντε τακτικών μελών (τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του ΣτΕ) και των τριών αναπληρωματικών (δύο μέλη του Αρείου Πάγου και ένα μέλος του ΣτΕ), καθώς και την κλήρωση για τον ασκούντα καθήκοντα εισαγγελέα του Συμβουλίου και τον αναπληρωτή του από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Για να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο, θα πρέπει προηγουμένως το Δικαστικό Συμβούλιο να εκδώσει βούλευμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ