Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου
Επιπόλαιη χαρακτήρισε η Μέρκελ την απόφαση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕυρωζώνηΈνταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου έφεραν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στην Ευρωζώνη....
, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου ότι η Γερμανία σπρώχνει τις περιφερειακές οικονομίες στη χρεοκοπία με τις προτάσεις της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αναδιάρθρωσης χρεών.
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη Γερμανία για την επιμονή της να επωμισθούν και ιδιώτες το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης.
Εκτίμησε ότι ευθύνεται για την ραγδαία άνοδο των σπρεντ στα ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα και δημιουργει τις συνθήκες για μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία", που αφορά στη χρεοκοπία των περιφερειακών οικονομιών [Περισσότερα, εδώ].
«Κακώς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη»
Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ, ενέπλεξε την Ελλάδα στην κομματική αντιπαράθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και στα παιχνίδια εξουσίας στο εσωτερικό του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του CDU, λίγη ώρα πριν την επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη.
Επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέροντας ότι έλαβε μία ανεύθυνη πολιτική απόφαση [Περισσότερα, εδώ].
Διαφοροποιήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ
Στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου υπάρχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
Επιφυλάξεις επ΄αυτού έχει η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, το αδελφό κόμμα, κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ, που φοβάται ότι θα αποσυρθούν οι ιδιώτες επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα.
Σε εσωτερικό έγγραφο του βαυαρού υπουργού Οικονομικών προς το προεδρείο του CSU που συνεδρίασε σήμερα αναφέρεται ότι «το αντίθετο της επιδιωκόμενης ενίσχυσης της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος θα συμβεί, εάν οι ιδιώτες επενδυτές αποσυρθούν ή μάλιστα υποχρεωθούν να αποσυρθούν από τα κρατικά ομόλογα».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στη βουλή του Βερολίνου Χανς Πέτερ Φρίντριχ είπε ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι έτσι εξοπλισμένος ώστε η αγορά κρατικών ομολόγων να παραμείνει ελκυστική όχι μόνο για σπεκουλαδόρους αλλά και για εντελώς απλούς επενδυτές.
Τα γερμανικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι αναφορικά με τις συνέπειες της ανάληψης του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας μέλους της Ευρωζώνης από τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές.
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Spiegel-Online τιτλοφορείται: «Οι Έλληνες καθιστούν υπεύθυνο το Βερολίνο για την οικονομική τους δυσπραγία».
Η ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης Spiegel σημειώνει ότι «η λεκτική επίθεση του Παπανδρέου κατά της Γερμανίας» επαναφέρει «μνήμες της διαμάχης, στην οποία είχαν εμπλακεί οι δύο χώρες το Φεβρουάριο, όταν η χρηματοοικονομική ένδεια της Ελλάδας εντεινόταν όλο και περισσότερο».
Ελευθεροτυπία