12 Νοε 2010

Νότες γεμάτες πρόσωπα, χαμόγελα και βλέμματα


Στις μεγάλες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου,αλλά και στην πλατεία του χωριού της. Η Ελένη Καραΐνδρου εμπεριέχει και τους δύο «τόπους» μέσα της. Οχι μόνο συμβολικά: κάθε καινούργιο έργο της, προτού να ταξιδέψει στον κόσμο, δοκιμάζεται σε συνθήκες φυσικής ακρόασης στο Τειχίο Φωκίδας....

Αυτή τη φορά, βέβαια, οι τρεις συναυλίες της, 19, 20 και 21 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δεν περιλαμβάνουν ακριβώς καινούργια έργα. Περιλαμβάνουν τις σπουδαίες της μουσικές για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και τη σκηνική καντάτα «Δαβίδ». Αποσπάσματα του ποιήματος του 1740, άγνωστου Χιώτη ποιητή, είχε μελοποιήσει το 1980 για τη μουσική παράσταση που, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, παρουσιάστηκε άπαξ στο Πνευματικό Κέντρο της Χίου. Από εκείνη τη δουλειά, ήταν και το υπέροχο τραγούδι «Οταν θωρώ τα δάση όλα ανθισμένα...», που είχε ερμηνεύσει η Μαρκέλα Χατζιάνο στην περίφημη συναυλία της Καραΐνδρου, το 1993, στην Επίδαυρο.

«Εως τώρα δεν είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον "Δαβίδ" στην ολοκληρωμένη του μορφή και όπως το είχα φανταστεί: με κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές, μια εκπληκτική χορωδία και μια εκπληκτική ορχήστρα», λέει η Ελένη Καραΐνδρου. Και δεν κρύβει τη χαρά της για τις συναυλίες, που συσπειρώνουν γύρω της ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό.
 
Οι συνεργασίες της Καραΐνδρου είναι πάντοτε εκλεκτικές και διαρκείας. Παράδειγμα; Εδώ και 26 χρόνια παραμένει μουσική συνοδοιπόρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου (του «κινηματογραφιστή-διανοητή με τον τόσο βαθύ φιλοσοφικό στοχασμό», όπως τον περιγράφει). Εδώ και 20 χρόνια συνεργάζεται με την ECM. Επί 24 χρόνια είναι, εκτός από σύντροφος του Αντώνη Αντύπα, εκείνη που γράφει μουσική για τις παραστάσεις του στον θεατρικό οργανισμό «Φάσμα» -ο οποίος υποδέχεται τα 20ά του γενέθλια με την έκδοση από τη «Μικρή Αρκτο», ενός επετειακού λευκώματος κι ενός cd με τις μουσικές της.
Info: Εισιτήρια στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στο εκδοτήριο της οδού Ομήρου 8. Τιμές: 65, 47, 33, 18 και (το φοιτητικό) 10,50 ?.

ΠΗΓΗ: enet.gr