4 Οκτ 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ 15ΧΡΟΝΟ


ΕΝΑ 15ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ από την Ιταλία έγινε το πρώτο παιδί στον κόσµο που απέκτησε τεχνητή καρδιά και µάλιστα για όλη την υπόλοιπη ζωή του.


Η επέµβαση για την τοποθέτηση της ροµποτικής αυτής καρδιάς έγινε στη Ρώµη και διήρκεσε 10 ώρες. Το αγόρι έπασχε από το σύνδροµο µυϊκής δυστροφίας Duchenne και ο οργανισµός του ήταν πολύ εξασθενηµένος και δεν µπορούσε ν’ αντέξει µεταµόσχευση πραγµατικής καρδιάς. Ετσι, ως ύστατη λύση, οι θεράποντες ιατροί µε επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Αµοντέο αποφάσισαν να του τοποθετήσουν µηχανική καρδιά, η οποία εκτιµάται ότι θα παρατείνει τη ζωή τού παιδιού κατά 20 µε 25 χρόνια. Στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Βambino Gesu της Ρώµης, οι χειρουργοί τοποθέτησαν την καρδιά στην αριστερή κοιλία, στο σηµείο όπου συνδέεται µε την ανιούσα αορτή. Η καρδιά έχει µήκος 4 εκατοστά και, όπως ανέφερε ο δρ Α. Αµοντέο, «πρόκειται για µια ηλεκτρική υδραυλική αντλία η οποία έχει τοποθετηθεί ολόκληρη στον θώρακα ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόµενο πρόκλησης κάποιας µόλυνσης».

Με ρευµατοδότη
Η καρδιά ηλεκτροδοτείται από ένα πολύ µικρό ρευµατοδότη που βρίσκεται τοποθετηµένος πίσω από το αυτί του λήπτη. Ο ρευµατοδότης συνδέεται µε τη σειρά του µε δύο ειδών µπαταρίες: φορητές µπαταρίες, οι οποίες στη διάρκεια της ηµέρας προσαρµόζονται στη ζώνη ώστε να µπορεί το παιδί να περπατά, και σταθερές που βρίσκονται κοντά στο κρεβάτι του ώστε η καρδιά να δουλεύει όταν κοιµάται. Οι µπαταρίες έχουν αυτονοµία 10 ωρών. Οι ιατροί που πραγµατοποίησαν την επέµβαση ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που παρόµοια συσκευή τοποθετείται σε παιδί και πρόσθεσαν ότι η ποιότητα της ζωής του θα βελτιωθεί σηµαντικά, ακόµη κι αν υποφέρει από το σύνδροµο Duchenne.

Αν και η επέµβαση τοποθέτησης της ροµποτικής καρδιάς ήταν πολύωρη, το 15χρονο αγόρι µπόρεσε στη συνέχεια να σηκωθεί και ήταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Το γεγονός αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τους γονείς του που έβλεπαν τα προηγούµενα 24ωρα το παιδί τους να οδεύει ολοταχώς προς τον θάνατο αβοήθητο.

Ανοίγει ο δρόµος
Σύµφωνα µε τους γιατρούς, η συγκεκριµένη επέµβαση ανοίγει τον δρόµο για να κρατηθούν στη ζωή πολλά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσµο, τα οποία ενώ υπάρχει ανάγκη να υποβληθούν σε µεταµόσχευση καρδιάς τα διαθέσιµα µοσχεύµατα δεν επαρκούν. Επιπλέον υπάρχουν πολλά παιδιά όπως το 15χρονο αγόρι που δεν µπορούν να υποβληθούν σε µεταµόσχευση εξαιτίας σοβαρών ασθενειών τους. Και έτσι η µόνη ελπίδα που τους αποµένει είναι µια ροµποτική καρδιά.

Την περυσινή χρονιά, ένα 13χρονο αγόρι, ο Αντριου Εϊµς ήταν το πρώτο παιδί στον κόσµο το οποίο υποβλήθηκε σε µεταµόσχευση τεχνητής αντλίας στην καρδιά, στο νοσοκοµείο Φρίµαν του Νιούκαστλ στην Αγγλία.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line