4 Οκτ 2010

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ

Στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσουν αποστέλλονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τα περίπου 1 εκατομμύριο σημειώματα για τη περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009. Από την περαίωση η κυβέρνηση αποβλέπει να εισπράξει στη τριετία 1,3 δισ. ευρώ, ενώ προσδοκά πως τα 500 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2010...


 Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Διομήδης Σπινέλλης τα σημειώματα για τη περαίωση προς τους επιτηδευματίες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αρχίσουν να αποστέλλονται στα μέσα Οκτωβρίου. «Προετοιμάζουμε τα απαραίτητα προγράμματα και μετά από δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να αποστέλλουμε τις επιστολές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπινέλλης.
 Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έτους 2009 ο κ. Σπινέλλη παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα, αποκαλύπτοντας πως δεν έχουν εκκαθαρισθεί 500.000 φορολογικές δηλώσεις.
 Προαιρετική η ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών Κληθείς να εξηγήσει για το τι θα ισχύσει με την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών (φοροκάρτα), ο κ. Σπινέλλης είπε πως οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να απαλλαγούν από τη συλλογή των αποδείξεων θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 να προμηθεύονται τη νέα φοροκάρτα από τις τράπεζες.
 Όπως διευκρίνισε το μέτρο της κάρτας των αποδείξεων θα είναι αρχικά προαιρετικό και η κάρτα θα είναι ανώνυμη. Η κάρτα θα περνά από το μηχάνημα των πιστωτικών καρτών (POS), η τράπεζα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει εν συνεχεία τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Με την ηλεκτρονική κάρτα οι τράπεζες δεν θα συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, θα ενημερώνονται όμως για τον τζίρο των επιχειρήσεων.