17 Σεπ 2010

ΜΠΑΙΝΕΙ "ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Με εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να μειώσει τη σπατάλη στα φάρμακα. Αντίγραφα θα πρέπει να είναι το 30% των σκευασμάτων που χορηγούνται. Συστάσεις και στους προμηθευτές για συγκράτηση των κερδών.


«Τελεσίγραφο» σε προμηθευτές και διοικήσεις νοσοκομείων, για μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, έστειλε ο υπουργός Υγείας. Απευθυνόμενος στις εταιρείες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τις κάλεσε να επιδείξουν περισσότερη λογική και να επιδιώξουν λιγότερα κέρδη:«Οι δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας είναι περιορισμένες. Οι τάσεις της αγοράς ήταν τάσεις που κινήθηκαν χωρίς έλεγχο. To μήνυμα είναι ένα και συμπυκνούται στο εξής: Λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική».Σε ανάλογο ύφος είναι συνταγμένη και η εγκύκλιος την οποία απέστειλε χθες στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Εως το τέλος του έτους -τονίζει ο υπουργός- πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το 30% των σκευασμάτων που θα χορηγούνται θα πρέπει να είναι γενόσημα (αντίγραφα).Ο κ. Λοβέρδος δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση και ζητεί αμέσως απολογιστικά στοιχεία της κατανάλωσης φαρμάκων για το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος. Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω στόχων είναι και οι διευθυντές των κλινικών, ενώ την παρακολούθηση των μέτρων αναλαμβάνει η επιτροπή φαρμάκων κάθε νοσοκομείου.Η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία αγγίζει ετησίως το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομήσει - έως το τέλος του έτους- 100 εκατομμύρια ευρώ από τη σχετική δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) φαίνεται μια τεράστια αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Το 2004 τα νοσοκομεία διέθεταν για φάρμακα 838 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ανήλθε στα 921 εκατομμύρια το 2005 και ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο το 2006. Αύξηση-ρεκόρ υπήρξε το 2008, με τη δαπάνη να αγγίζει το 1,5 δισ., έναντι 1,1 δισ. την προηγούμενη χρονιά.Αναφερόμενος στην εμπειρία του στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι στα Ταμεία επιτεύχθηκε περιστολή της σχετικής δαπάνης κατά 700 εκατομμύρια, με στόχο να φτάσει το 1 δισ. έως το τέλος του έτους. Ο έλεγχος της σπατάλης στα φάρμακα -εκτίμησε- θα επιτευχθεί με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.Το θέμα του φαρμάκου αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη των υπουργών Εργασίας και Υγείας, με εκπροσώπους του ΟΠΑΔ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.Τις σπατάλες των νοσοκομείων κατέγραψε σε πρόσφατη μελέτη σε 26 νοσηλευτικά ιδρύματα ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας. Η έρευνα έδειξε ότι την τριετία 2005-2008 υπήρξε αύξηση της δαπάνης για φάρμακα κατά 47%, ενώ η δαπάνη για υγειονομικό υλικό αυξήθηκε κατά 31%.


Μπλόκο στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων

Σταματά από την 1η Οκτωβρίου η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου στην Αττική. Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία των φαρμακοποιών για τις οφειλές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα μέλη του.

Το προεδρείο του ΦΣΑ ανακοίνωσε χθες ότι οφείλονται στους φαρμακοποιούς χρήματα για συνταγές του ΟΠΑΔ, οι οποίες εκτελέστηκαν τον Ιανουάριο. Μόνο στα φαρμακεία της Αττικής ο ΟΠΑΔ οφείλει 140 εκατομμύρια ευρώ, για συνταγές του πρώτου εξαμήνου. Από τον ΦΣΑ ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τα μέλη του δεν θα χορηγούν τα 89 «ακριβά» φάρμακα, αντιδρώντας έτσι σε κάθε είδους εκβιασμό των φαρμακευτικών εταιρειών και των προμηθευτών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ