17 Σεπ 2010

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ



Δ. Κονομόδης: Καταλύεται η σχέση εμπιστοσύνης δικηγόρου – εντολέα

«Η Πολιτεία παύει να θεωρεί την δικηγορία λειτούργημα και τη σχέση του Δικηγόρου και εντολέα, σαν σχέση εμπιστοσύνης και απόλυτα προσωπική. Αντίθετα, με σειρά μέτρων τείνει να εμπορικοποιήσει το λειτούργημα και να ενισχύσει μεγάλα γραφεία του κέντρου, τα οποία θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα με πολλαπλές έδρες και θα εκμεταλλεύονται την εργασία νέων Δικηγόρων. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας θα αυξήσει κάθετα τις τιμές και τις χρεώσεις των πελατών, δηλαδή θα εκλείψει η ανοχή και η κατανόηση που υπάρχει μέχρι σήμερα στη σχέση δικηγόρου και πολίτη, ως προς τις δικηγορικές αμοιβές. Το θρυλούμενο δηλαδή «άνοιγμα» του δήθεν κλειστού δικηγορικού επαγγέλματος, δεν θα μειώσει τις αμοιβές, αλλά αντίθετα θα τις αυξήσει. Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες απαιτούν μέτρα που συνδυάζουν την αύξηση της παραγωγικότητας με την κοινωνική ευαισθησία και όχι την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, προς βλάβη επαγγελματικών κλάδων και του κοινωνικού συνόλου.» 



Η απόφαση της γενικής συνέλευσης
    Με την υπ’ αριθμ. 11/13-9-2010 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, εκρίθησαν και απεφασίσθησαν, εκτός των άλλων, τα κάτωθι :
    Η θρυλούμενη απελευθέρωση των φερομένων ως «κλειστών επαγγελμάτων», στο μέτρο που αφορούν τους 43.000 Δικηγόρους της χώρας μας, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς και ιδία, όσον αφορά στην «κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών», τυγχάνει :
    (α) Μη νόμιμη και ιδίως αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο και τους Συνταγματικούς κανόνες της Πολιτείας μας, αφού άλλωστε κατά την παγίαν νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην ΔΕΚ), του Α.Π. και του ΣτΕ,  αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι για την αποκέντρωση των νομικών υπηρεσιών και την λειτουργία δικηγορικών γραφείων σε όλο το εύρος της επικράτειας, ώστε να είναι άμεση και προσιτή η πρόσβαση των πολιτών σε Δικηγόρο και επομένως στην Δικαιοσύνη (άρθρον 6 παρ. 1 Ε.Σ.Δ.Α. και 14 Δ.Σ.Δ.Π.Δ., προσφάτως a fortiori 1-6-2010/C-570/07, C-571/07 Δ.Ε.Ε. και υπ’ αριθμ. 413/V/2008 αποφ. Ολομ. Επιτροπής Ανταγωνισμού). 
    (β) Καθόλου επιβεβλημένη από την πρόσφατη «Οδηγία» και το «Μνημόνιο», αφού κατά τους οικείους νόμους που ενσωματώθηκαν στην νομοθεσία μας υπ’ αριθμ. 3844/2010 και 3845/2010 «αξιολογείται πάντοτε το δημόσιο συμφέρον» και αναιρεταίοι τυγχάνουν μόνο οι «περιττοί» περιορισμοί, σε κάθε δε περίπτωση εφαρμόζεται και υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο, ακόμη και στο Μνημόνιο. Και
    (γ) Καθόλου σκόπιμη και χρήσιμη για τον πολίτη, αφού τείνει αποκλειστικά και μόνον στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και μεγάλων γραφείων του κέντρου, προκειμένου να επεκταθούν, σε βάρος των λοιπών Δικηγόρων της ελληνικής επαρχίας, με απώτερο στόχο την ίδρυση «υποκαταστημάτων» ανά την επικράτεια και περαιτέρω την σύσταση κεφαλαιουχικών πολυεπαγγελματικών εταιρειών, δηλαδή τείνει στην εμπορικοποίηση των δικηγορικών υπηρεσιών και στη λειτουργία των δικηγορικών γραφείων με την λογική και τους κανόνες των «Super Markets»!
    Επειδή τα ανωτέρω και τα όσα συνέχονται με αυτά προσβάλλουν το δικηγορικό λειτούργημα σαν θεσμό και καταργούν την προσωπική σχέση Δικηγόρου και πολίτη, γεγονός που θα οδηγήσει όχι στην μείωση των ήδη οριακά χαμηλών δικηγορικών αμοιβών, ιδίως στην επαρχία, αλλά στην αύξηση αυτών, αφού θα επιβιώσουν μόνον τα «δικηγορικά πολυκαταστήματα»!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ
    - Αποχή διαρκείας από τις παραστάσεις στα Δικαστήρια και νέα Γενική Συνέλευση την 30-9-2010 και ώρα 12:00 μ. στο Δικαστικό Μέγαρο της Κορίνθου (γίνεται μνεία ότι στην προκείμενη αποχή που αφορά σε τεράστια ζητήματα του κλάδου, δύνανται να αναβληθούν οι ποινικές δίκες με χρόνο τελέσεως πράξεως από 6ετίας και πλέον στον πρώτο βαθμό και 7ετίας και πλέον στον δεύτερο βαθμό).
    - Ενημέρωση των Δικαστών, Εισαγγελέων και Δικαστικών Υπαλλήλων των Δικαστηρίων της περιφερείας του Συλλόγου μας. Και
    - Δημοσιοποίηση των απόψεών μας, μέσω όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
    Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Κονομόδης                           Παναγιώτης Νικολόπουλος