18 Ιουλ 2021

Το "αντίο" του Σπύρου Σταματόπουλου στην Φιλιώ Πυργάκη


 Αγαπημένη μας Φιλιώ

Πάντα είχες έναν μοναδικό τρόπο να μας μαζεύεις γύρω σου. Σε κάθε εμφάνισή σου, προστρέχαμε να ακούσουμε τη φωνή σου, να ταξιδέψουμε μαζί σου στα μονοπάτια της δημοτικής μας παράδοσης.

Μεγάλωσες γενιές και γενιές Ελλήνων. Μας μεγάλωσες ως πραγματική μάνα του δημοτικού τραγουδιού.

Τούτη τη φορά όμως είναι όλα διαφορετικά. Στις καρδιές μας έχει φωλιάσει ήδη ένα μεγάλο κενό, η απώλεια της στιβαρής παρουσίας σου..

μιας σπουδαίας προσωπικότητας, που γέμιζε τα γλέντια μας με αξιοπρέπεια, με ήθος και με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από όταν ξεκίνησες τα πρώτα σου βήματα, στον Ασπρόκαμπο, εκεί που στα 14 σου μόλις, έπιασες το μικρόφωνο και τους μάγεψες όλους με τη μελωδική φωνή σου, ήσουν για τον τόπο μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα, και τον απανταχού Ελληνισμό ένα φωτεινό σημείο αναφοράς για κάθε χαρά και γλέντι, σε κάθε μικρό και μεγάλο χωριό, σε κάθε πόλη στην Πατρίδα μας και το Εξωτερικό. Αντιπροσώπευες πάντα την καθάρια ελληνική ψυχή, που γλεντούσε όμορφα και αυθεντικά στα γνήσια ελληνικά πανηγύρια.

Έμεινες πάντα προσιτή, καλοδεχτική κι ανθρώπινη χωρίς να θαμπωθείς από τα φώτα της αναγνώρισης και της δημοσιότητας, ήσουν πάντα η δικιά μας Φιλιώ, η ξεχωριστή, αξιοπρεπής παρουσία, που συγκινούσε με τη φωνή της και κέρδιζε με την παρουσία της.

Πώς να ξεχάσω τις συναντήσεις μας, είτε σε γλέντια και πανηγύρια, αλλά και στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για να τιμήσουμε τη συνολική παρουσία σου στο ελληνικό παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, όπου υποκλίθηκαν δεκάδες διάσημοι καλλιτέχνες.  Πώς να ξεχάσω τη σεμνότητα και την ταπεινότητα, που σε έκαναν ξεχωριστή και τόσο διαφορετική, μια πραγματική αρχόντισσα της δημοτικής μας παράδοσης.

Σήμερα, σε αποχαιρετούμε αηδόνι του Ασπρόκαμπου, μα δεν σε ξεχνούμε. Θα μας συντροφεύουν τα τραγούδια σου. Ανεξίτηλο θα μείνει το στίγμα σου στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι.

Ο δήμος Σικυωνίων θα διατηρήσει τη μνήμη σου ζωντανή και γι’αυτό το λόγο συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα: 

Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία της εκλιπούσης

Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια της. 

Να κατατεθούν, κατά την επιθυμία της οικογένειας, αντί στεφάνου χρήματα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα».

Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας.

Να δοθεί το όνομα της αείμνηστης σε κεντρική οδό και σε πολιτιστικό κτήριο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σικυωνίων.

Αλλά και να θεσμοθετηθεί Διεθνές Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού, Δημοτικής Μουσικής και Παράδοσης με το όνομα «Φιλιώ Πυργάκη».

Γιατί ό,τι μας δίδαξες με τον τρόπο σου, με το τραγούδι σου και την ηθική σου, ως αληθινή Μούσα του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, δεν θα χαθεί. Θα φροντίσουμε να μείνει ως φωτεινός σηματοδότης για το μέλλον του τόπου μας.

Στον ύστατο χαιρετισμό, ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω παραλλαγμένα λίγο, τα λόγια ενός τσάμικου που ακούσαμε πολλές φορές να ερμηνεύεις με την καθαρή βαθιά φωνή σου:

«Σου παραγγέλνω μαύρη γη κι αραχνιασμένο χώμα..

αυτό τ’ αηδόνι, που σου στέλνουμε, να μην το αραχνιάσεις..

Βάλτου να φάει, βάλτου να πιεί, βάλτου να τραγουδήσει»

Καλό ταξίδι Αρχόντισσα! Καλό ταξίδι Φιλιώ!