63 νοσοκομεία στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Το γαλάζιο πλάνο βάζει στο στόχαστρό του όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία αλλά και όσα βρίσκονται στον ίδιο νομό!
Προ των πυλών βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει...
συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων. Τα στελέχη του Μαξίμου, άλλωστε, δεν το κρύβουν, ότι, τώρα που «βγαίνουμε από την πανδημία», χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και νέος υγειονομικός χάρτης.Μόνο που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων. Με προεξέχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη τής κυβέρνησης έχουν ήδη προϊδεάσει για το σχέδιό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ που είχαν δημοσιευθεί στις 8 Ιουλίου, το γαλάζιο πλάνο βάζει στο στόχαστρό του όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία αλλά και όσα βρίσκονται στον ίδιο νομό!
Μάλιστα, από το σχέδιο του Μαξίμου δεν λείπουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, παρά το γεγονός ότι η πανδημία απέδειξε τις ανάγκες που υπάρχουν για ενίσχυση και όχι για αποψίλωση των δημόσιων δομών Υγείας. Ειδικά την ώρα που αναμένουμε ακόμα ένα κύμα, το τέταρτο κατά σειρά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα.
Αν συνυπολογίσουμε τα νοσοκομεία που έχουν χάσει τη νομική τους αυτοτέλεια, με τα περιφερειακά που βρίσκονται στον ίδιο νομό, προκύπτει ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού πλάνου βρίσκονται 63 νοσοκομεία!
Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας τονίζει, ότι η κυβέρνηση επικαλείται το καλύτερο management, δηλαδή τα λιγότερα έξοδα, όμως ο στρατηγικός σκοπός είναι η μείωση των δαπανών και η εξασφάλιση πελατείας. «Δεν έχουν ωφελήσει πουθενά οι συγχωνεύσεις. Αντιθέτως, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα» αναφέρει ο Η. Σιώρας και προσθέτει ότι τα μεγάλα τμήματα που συγχωνεύθηκαν λειτούργησαν αυτόνομα, γιατί κατάλαβαν ότι είναι δυσλειτουργικά. «Τώρα προχωράνε να συγχωνεύσουν, ότι βρουν μπροστά τους, με τον μανδύα της σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος τόνισε στην ΑΥΓΗ, ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση ενόψει του τέταρτου κύματος. «Αντί να συζητάμε άνοιγμα κλειστών δομών, γίνεται η άκαιρη κουβέντα για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων» αναφέρει και εξηγεί, ότι μπήκαμε στην πανδημία με 11 νοσοκομεία κλειστά και μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση κατά 572 εκατ. ευρώ. «Η έλλειψη απλών κλινών και ΜΕΘ ήταν εμφανής μέσα στην πανδημία. Είχαμε και πριν αρκετά περιστατικά που χρειάζονταν ΜΕΘ και βρίσκονταν σε λίστα αναμονής» διευκρινίζει. Σύμφωνα με τον Γ. Φερεντίνο, η απογύμνωση του ΕΣΥ φάνηκε όταν τα ποσοστά θνητότητας των ΜΕΘ έφταναν το 100% (π.χ. Αγρίνιο, Πύργος), κάτι που αναδεικνύει ότι ήδη υπήρχαν ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Στόχος της κυβέρνησης, τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», είναι να γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας. «Είναι λογικό ο ιδιωτικός τομέας να καλύπτει τα κενά του δημόσιου. Προφανώς όχι προς όφελος της υγείας του λαού, αλλά υπέρ της κερδοφορίας». Ωστόσο, ο Γ. Φερεντίνος υπενθυμίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλε καθόλου στη μάχη κατά της πανδημίας. « Ήταν κρίμα να μένουν αναξιοποίητοι αξιόλογοι συνάδελφοι με καλές υποδομές και ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους» καταλήγει.
Στερεύει η κλεψύδρα για το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι
Στου δρόμου τα μισά βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, για να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι έχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Αυτό έχει προσδιοριστεί στο 80% - 85% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο το ποσοστό τού πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, είναι λίγο πάνω από το 40%.
Η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει τον στόχο του 70% μέχρι τον Ιούνιο, καλλιεργώντας ελπίδες στους πολίτες ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα. Όχι μόνο δεν πιάσαμε αυτό το ποσοστό, αλλά, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, επανέρχονται σενάρια για νέα μέτρα, ενώ το Μαξίμου έχει εναποθέσει την αύξηση των ρυθμών στα προνόμια - τιμωρίες. Μάλιστα, γαλάζια στελέχη έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο μέχρι και για απολύσεις. Σενάρια που ναι μεν παίρνονται πίσω, όπως στην περίπτωση της Δόμνας Μιχαηλίδου, άλλα διαμορφώνουν έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό τόσο στο σκέλος της ενίσχυσης των ανεμβολιαστικού κινήματος λόγω αντίδρασης όσο και στο εργασιακό τοπίο, καθώς δημιουργούν άλλοθι για εργασιακές αυθαιρεσίες.
Ακόμα και το ποσοστό των πολιτών που έχει πραγματοποιήσει έστω μία δόση, δεν ξεπερνάει σε καμία ηλικιακή κατηγορία το 80%, εκτός από τους πολίτες 70 - 74 ετών. Επίσης, φαίνεται πως το φιλοδώρημα των 150 ευρώ στους νέους δεν στάθηκε αρκετό για να κλείσουν ραντεβού, κάτι που κάνει εμφανές ότι η τακτική «μαστίγιο και καρότο» δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά λειτουργεί ως αντικίνητρο.
Τα πράγματα γίνονται επιπλέον απαισιόδοξα, αν δούμε τις εκτιμήσεις βάσει των ραντεβού που έχουν κλειστεί. Οι πολίτες 70 - 74 ετών παραμένουν οι μόνοι που θα έχουν ξεπεράσει το ανανεωμένο όριο του τείχους ανοσίας. Παράλληλα, η αύξηση που παρατηρείται από τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις εκτιμήσεις φτάνει στην καλύτερη στο 5%. Αυτό το στοιχείο δείχνει με τον πιο διαφωτιστικό τρόπο ότι όλο και λιγότεροι πολίτες εντάσσονται στην εμβολιαστική διαδικασία. Εξετάζοντας τις μεγαλύτερες ηλικίες, η διαφορά εξανεμίζεται, γεγονός που δείχνει ουσιαστικά το «πάγωμα» των εμβολιασμών σ’ αυτές τις κατηγορίες.
Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί ένα πολύ αρνητικό εφόδιο για το τέταρτο κύμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία θα αφορούν πλέον κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες. Επίσης, τις συνέπειες του μικρού ποσοστού εμβολιασμών τις βλέπουμε και στην παρούσα φάση. Ειδικά στα νησιά, εκεί που αφενός η «Γαλάζια Ελευθερία» έχει αποτύχει, αφετέρου δραστηριοποιούνται οι νέοι λόγω διακοπών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα νησιά της χώρας να βρίσκονται εκτεθειμένα στο έλεος του ιού την ώρα που είναι έντονη η ανεπάρκεια των νοσοκομειακών δομών και η κυβέρνηση επιχειρεί με «μπαλώματα» να καλύψει τα κενά.
Επικίνδυνα «μπαλώματα» στα νησιά
Εκτεθειμένα μένουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής λόγω των μετακινήσεων προσωπικού προς τα νησιά. Τελευταίο περιστατικό, η μεταφορά αναισθησιολόγων από το Λεκανοπέδιο, ένα θέμα που έθεσε η ΟΕΝΓΕ στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει εντολή, καθώς γίνεται προσπάθεια το προσωπικό να μετακινηθεί συναινετικά με αύξηση μισθού.
Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, καθώς είναι μεγάλες οι ελλείψεις στα νησιά και οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της τουριστικής περιόδου. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου ανέφερε ως βασική αιτία, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει προσλήψεις, την ώρα που θέλει να παρουσιάσει μια καλή «βιτρίνα» στους τουρίστες. Ωστόσο, αυτό δεν θα κρύψει τις παθογένειες. «Ξέρουν ότι όποιο βαρύ περιστατικό θα διακομιστεί στην Αθήνα. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος γιατρός θα φροντίσει τον ασθενή στο Λεκανοπέδιο. Αρκεί να διακομιστεί κι ας γίνει ό,τι γίνει» τονίζει ο Π. Παπανικολάου. Μάλιστα, συμπληρώνει, ότι ο ρόλος των συγκεκριμένων γιατρών στα νησιά θα είναι να δίνουν τις πρώτες βοήθειες και μετά να πραγματοποιούν τη διακομιδή, αν το περιστατικό είναι βαρύ. «Τους στέλνουν ως γιατρούς πρώτων βοηθειών, επειδή τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά είναι απογυμνωμένα» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Γενικότερα, πάντως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, χρειάζονται επιπλέον 7.000 μόνιμοι ειδικευόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ και 30.000 νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία είναι βάσει των οργανογραμμάτων του 2012, τα οποία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι συνολικά 93.000 - 94.000 εργαζόμενοι. Δηλαδή «έχουμε μικρότερο προσωπικό από το 2019»! Δηλαδή, εν μέσω πανδημίας και ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η μη θωράκιση του συστήματος Υγείας, το δυναμικό είναι μικρότερο από ό,τι το παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
Και όλα αυτά την ώρα που το Μαξίμου ετοιμάζει νέο «τσεκούρι», με όχημα τον νέο χάρτη για την Υγεία, γεγονός που θα μειώσει επιπλέον το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.
Αντώνης Ραυτόπουλος
ΠΗΓΗ: avgi.gr