26 Ιουν 2021

Οι ευρωσοσιαλιστές δεν έφεραν κοντά Τσίπρα - Γεννηματά


Άννα Γκρίτζη

H συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες δεν αποτέλεσε ευκαιρία ούτε για...

ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, ούτε καν για βελτίωση της ατμόσφαιρας στη σχέση τους.

Όχι απλώς δεν μίλησαν, αλλά ούτε καν χαιρετήθηκαν, όπως μεταφέρουν πρόσωπα που ήταν εκεί. Βοήθησε και η χωροταξία στην διατήρηση της απόστασης, καθώς δεν κάθισαν κοντά (προφανώς το είχαν φροντίσει οι διοργανωτές, γνωρίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ τους είναι, το λιγότερο, ψυχρές).

Οσοι πάντως ενδιαφέρονται για την προοδευτική διακυβέρνηση και τη σύγκλιση κεντροαριστεράς - αριστεράς απέναντι στη δεξιά, μαθαίνοντας τα νέα, απογοητεύτηκαν, παρόλο που δεν ξαφνιάστηκαν, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσουν ζεστή επαφή Τσίπρας-Γεννηματά, αφού δεν υπάρχει στοιχειώδης συμπάθεια, που θα μπορούσε να διευκολύνει οποιαδήποτε προσέγγιση.

Η συνέχεια στο Βερολίνο, στη Σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών, δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά τη σχέση Τσίπρα - Γεννηματά, παρόλο που στις θέσεις συγκλίνουν. Είναι κοινή η αγωνία τους για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, σε μια εποχή όπου το δόγμα της λιτότητας έχει εγκαταλειφθεί και η δεξιά επενδύει στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω πανδημίας.

Το SPD στις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να πέσει στο 12%, όπως ακούγεται στους κύκλους των ευρωσοσιαλιστών, ενώ η γαλλική κεντροαριστερά βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα. Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι δεν έχει διαμορφωθεί ένα νέο αφήγημα, που μπορεί να δώσει νέα πνοή στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και ούτε στην τελευταία συνάντηση του ΕΣΚ φάνηκε, πως τα πράγματα κινούνται προς μια αισιόδοξη κατεύθυνση.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει υψηλό κύρος στους ευρωσοσιαλιστές και θεωρείται πετυχημένος και δυναμικός, ενώ συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επιμένουν, ότι δεν πρόκειται να του ανοίξουν την πόρτα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όσο αυτό περνάει από το χέρι τους.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr