26 Μαΐ 2021

O Τσίπρας, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Σοσιαλιστική Διεθνής: Το παρασκήνιο


Μαρίνα Αλεξανδρή

Δεν είναι η πρώτη φορά, που προαναγγέλλεται η πολιτική ένωση Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία. Όπως δεν θα είναι και η τελευταία που διαψεύδεται.

Το ένα ερώτημα όμως είναι, εάν όντως υπάρχει φωτιά (εκτός από καπνό) στην όλη υπόθεση και το δεύτερο είναι, ποιοι έχουν  (πολιτικό) συμφέρον από έναν τέτοιο, ρεαλιστικό ή μη, πολιτικό «γάμο».

Εν προκειμένω, η συζήτηση άνοιξε ξανά σήμερα από ένα δημοσίευμα στα parapolitika.gr. Το site επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μια θεαματική κίνηση: η πρόταση να ενταχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η σχετική πρόταση ζυμώνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θετικός, καθώς στοχεύει να απογαλακτιστεί (όσο μπορεί) από την άκρα αριστερά του κόμματός του και οι σχετικές κινήσεις θα προχωρήσουν τον Σεπτέμβριο.

Τότε η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ. Κι εκεί, με βάση τις πληροφορίες, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθησαν κι άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα, εμπλουτισμένα μάλιστα με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου θα θεωρούσε «δικαίωση για τον ίδιο» μια ένταξη Τσίπρα στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αμέσως μετά ακολούθησε και η, προδιαγεγραμμένη, διάψευση Παπανδρέου με ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε θέμα ένταξης Ελληνικού κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πέραν του Κινήματος Αλλαγής, ή έχει κατατεθεί κάποιο σχετικό αίτημα εκ μέρους κάποιου άλλου κόμματος. Είναι απολύτως σαφές ότι, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό, ούτε και έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία. Τέλος, ουδείς εκ των συνεργατών του έχει μιλήσει για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δηλώνουν, ότι τα δημοσιεύματα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Και σχολιάζουν καυστικά, ότι έχει ενδιαφέρον «η αγωνία μέρους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για την διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία».

Πίσω από αυτή την «αγωνία» και πέρα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα, είναι γνωστό (κι ας μην το επιβεβαιώνει ουδείς στην Κουμουνδούρου) πως ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου υπάρχουν. Όπως είναι γνωστό, όμως, και ότι πρόκειται για διαύλους εύθραυστους, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ βαρύ πολιτικό unfair, για την αντιπολίτευση που άσκησε επί διακυβέρνησής του.

Ως εκ τούτων, οι γνωρίζοντες τις διεργασίες σημειώνουν με νόημα, ότι οι δύο πολιτικοί συναντώνται μεν στην διαπίστωση της ανάγκης για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά απέχουν μακράν από κοινό βηματισμό. Πόσο μάλλον από την… προσωπική πρόσκληση Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα να μετάσχει στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

Και θεωρούν, πως οι σχετικές πληροφορίες που διοχετεύονται κατά καιρούς, έχουν δύο βασικούς στόχους: Αφενός να «κάψουν» οποιαδήποτε προοπτική στο εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και, αεφετέρου, να τορπιλίσουν την όποια – περιορισμένη – δυνατότητα προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Στην παρούσα συγκυρία δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στο γεγονός, ότι τέτοιου τύπου σενάρια κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την πολιτική ζωή της Φώφης Γεννηματά. Τόσο διότι την εκθέτουν στην «αντιΣΥΡΙΖΑ» βάση του ΚΙΝΑΛ, όσο και γιατί δίνουν επιχειρήματα στους εσωκομματικούς της αντιπάλους και κυρίως στον Ανδρέα Λοβέρδο, εν όψει της εκλογής ηγεσίας στο κόμμα το φθινόπωρο. Εδώ δε, οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα, ότι πριν από το Πάσχα η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, οι σχέσεις τους τείνουν σε εξομάλυνση και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους εσωκομματικής συμφωνίας εν όψει της εκλογής ηγεσίας.


tvxs.gr