9 Μαΐ 2021

«Ελευθερία» δύο ταχυτήτων; Σχέδιο για «διαβατήριο εμβολιασμού» σε έλληνες και τουρίστες


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο πρώτος που έβαλε δημόσια το θέμα ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης: Συνέδεσε την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα και σινεμά με την πρόοδο των εμβολιασμών, μίλησε για «πιστοποιητικά» ή «διαβατήρια εμβολιασμού», και είπε, ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, να...

απολαμβάνουν περισσότερες ελεύθερες δραστηριότητες οι εμβολιασμένοι: «Εμείς θα το προτείνουμε και θεωρώ ότι έχει μια λογική», είπε.

Ακολούθησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να δοθούν αυξημένα προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες.

«Σαφώς και έχουν συζητηθεί τα οφέλη, που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες», είπε. «Δεν είναι κίνητρα και αντικίνητρα, αλλά πραγματικά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες... Φτιάχνουμε κάποιες οδηγίες για τα κίνητρα – συγγνώμη, δεν είναι ακριβώς κίνητρα, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, να πω την αλήθεια – για τα οφέλη που θα έχουν αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί».

Τρίτος στην σειρά, ήρθε χθες να βάλει την δική του, πολιτική σφραγίδα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης: Μιλώντας στο Open είπε, πως σχεδιάζεται: «να ανοίξουν στις 17 του μήνα δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και τα γυμναστήρια, αλλά πρώτα για τους εμβολιασμένους και στις αρχές του Ιουνίου, για όλους».

Και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις, που όλες προκάλεσαν αίσθηση και αντιδράσεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει «ελευθερία δύο ταχυτήτων» - σχεδιάζει, δηλαδή, αυξημένα προνόμια κινητικότητας για τους εμβολιασμένους πολίτες έναντι των μη εμβολιασμένων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο εν λόγω σχεδιασμός (ο οποίος συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί) έχει ορίζοντα εφαρμογής την 15η Μαίου, ημέρα κατά την οποία ανοίγει πλήρως και ο τουρισμός. Το δε σκεπτικό της συνδέεται άμεσα ακριβώς με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται, ότι θα προκύψει κοινωνικό, πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα, εάν από το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορούν να κυκλοφορούν απολύτως ελεύθερα στην χώρα οι ξένοι ταξιδιώτες, όχι όμως και οι έλληνες πολίτες.

Προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις, που θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την υιοθέτηση γενικού «διαβατηρίου εμβολιασμού», τόσο για τους ξένους τουρίστες όσο και για τους ημεδαπούς. Στην ουσία, εκείνο που εξετάζεται, είναι η υιοθέτηση μοντέλου Κύπρου και Γερμανίας, όπου ήδη έχουν δοθεί προνόμια αυξημένης κινητικότητας και δραστηριοτήτων στους εμβολιασμένους πολίτες.

Στην Κύπρο, από αύριο Δευτέρα, ανοίγουν τα σύνορα, για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι με πλήρη ελευθερία κινήσεων στην χώρα. Αντίστοιχη ελευθερία κινήσεων θα έχουν και όσοι κύπριοι πολίτες θα διαθέτουν “corona pass” – είτε θα είναι, δηλαδή, διπλά εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν κάνει την μία δόση του εμβολίου και θα έχει περάσει χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

Αντίστοιχο σύστημα εφαρμόζει από αυτό το Σαββατοκύριακο κι η Γερμανία, δίνοντας αυξημένα προνόμια μετακινήσεων, συναθροίσεων και δραστηριοτήτων σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι υπέρμαχοι του εν λόγω μοντέλου και στην Αθήνα προβάλουν δύο επιχειρήματα. Το ένα είναι η χορήγηση έμμεσου κινήτρου, για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το δεύτερο είναι, πως θα επιταχυνθεί, σταδιακά έστω, με αυξημένη ασφάλεια το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας και θα ακυρωθούν και οι όποιες αιτιάσεις για προνόμια στους τουρίστες σε βάρος των ελλήνων πολιτών.

Οι πιο επιφυλακτικοί εντός της κυβέρνησης προειδοποιούν, ότι ένα «διαβατήριο εμβολιασμένων» ενέχει κίνδυνο να τεθούν σοβαρά νομικά ζητήματα, ακόμη και αντισυνταγματικότητας. Και ανησυχούν για κύμα αντιδράσεων, καθώς αναγνωρίζουν, πως πέραν των αρνητών και των πάσης φύσεως «ψεκασμένων», η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί, δεν το έχει κάνει από επιλογή, αλλά απλώς επειδή δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια.

Στο Μαξίμου συνεκτιμώνται και οι δύο απόψεις και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται έως τα μέσα της εβδομάδας. Με βάση, δε, τα έως τώρα μηνύματα η κρατούσα άποψη φαίνεται να είναι η χορήγηση κάποιων προνομίων στους εμβολιασμένους αλλά σε περιορισμένη έκταση.