1 Μαΐ 2021

Εργασιακό νομοσχέδιο / Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους


Ανδρέας Πετρόπουλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους και τις πλατείες για να συναντηθεί και να συμπαραταχθεί με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που απειλείται από το αντεργατικό νομοσχέδιο...

Μητσοτάκη - Χατζηδάκη. Και ετοιμάζεται να δώσει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και συνδικαλιστικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών.

Η μάχη για τα εργασιακά θα είναι η “μητέρα των μαχών” με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για το σχέδιο νόμου Μητσοτάκη - Χατζηδάκη που προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις.


Νέα κοινωνική συμμαχία

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, ότι δεν πρόκειται για μια απλή συνδικαλιστική αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, αλλά για την κορυφαία πολιτική μάχη, που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα για την εργασία, την κοινωνία που δοκιμάζεται μέσα στην πανδημία, αλλά και για το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ “βγαίνει στον δρόμο” κινητοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό σε όλη τη χώρα, “στηρίζοντας τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, τα σωματεία και τα συνδικάτα”, αλλά και επιδιώκοντας τη “συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας” που να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα ενός και πλέον αιώνα, τα οποία απειλούνται από τον ακραίο νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα της κυβέρνησης.

Αυτό κατεγράφη με καθαρό τρόπο και στην εκδήλωση με τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άτομα, που δραστηριοποιούνται σε συνδικαλιστικούς φορείς, κλαδικά σωματεία, αλλά και από τους χώρους εργασίας του τουρισμού, της βιομηχανίας, των μεταφορών και του πολιτισμού. Μάλιστα οι συμμετέχοντας δεν ήταν αποκλειστικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνδικαλιστές που ευρύτερα συμφωνούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βάση της αντίθεσής τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.


Να κερδίσουμε τον πόλεμο

Το σύνθημα της καθολικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο το έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Δεν σας κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις, αλλά για να πάρουμε θέσεις. Να πάρουμε θέσεις μάχης” υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας:

“Η κυβέρνηση αποφάσισε (παρότι είμαστε ακόμη στην κορύφωση του δράματος της πανδημίας) να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις.  Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να κερδίσεις τον πόλεμο...

Σας κάλεσα για να πάρουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οκτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας”.


Εξοφλεί γραμμάτια

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το εργασιακό νομοσχέδιο, που “δεν έρχεται ως επιβολή από έξω”, κάτι που ήταν κανόνας τη μνημονιακή πενταετία 2010 - 2015, εξοφλεί γραμμάτια στον ΣΕΒ και τις επιχειρηματικές ελίτ που τη στήριξαν, για να αναδειχθεί στην εξουσία.

Άλλωστε το “ελαστικό οκτάωρο”, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι φθηνές υπερωρίες, οι ευκολότερες απολύσεις, τα εμπόδια στα συνδικάτα, ακόμα και στην κήρυξη και την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων αποτελούν το διαχρονικό “ευαγγέλιο” του ΣΕΒ από τα μέσα τις δεκαετίας του 1990.

Άλλωστε αυτές οι ακραίες θέσεις επιχειρήθηκαν να νομοθετηθούν και την περίοδο των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων, ενώ επανήλθαν μέσω των δανειστών και την περίοδο 2015 - 2019, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή και αποτελεσματική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτές τις προθέσεις για τη διάλυση της εργασίας και την ταπείνωση των μισθών τα τζάκια και οι ελίτ δεν τις έχουν εκφράσει τώρα. Τις έχουν επιχειρήσει χρόνια τώρα με αφορμή τα Μνημόνια και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπενθύμισε ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σειρά μέτρα ενίσχυσης και προστασίας της θέσης των εργαζομένων, όπως ήταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και βέβαια η ενίσχυση του κατώτατου μισθού ύστερα από μια δεκαετία καθήλωσης.


Η απεργία της 6ης Μαΐου

Η κυβέρνηση, υποτιμώντας τις αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας, θεωρεί ότι μπορεί τώρα, μέσα σε συνθήκες φόβου και πανδημίας, να περάσει μια σειρά μέτρα που ισοπεδώνουν την κοινωνία και κυρίως τους νέους ανθρώπους, που θα κληθούν να ζήσουν (αν περάσουν οι καταστροφικές αλλαγές στο ωράριο και τις αμοιβές των υπερωριών) σε πολύ χειρότερες συνθήκες από όλες τις προηγούμενες γενιές από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που απειλείται από τον οδοστρωτήρα Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, η απεργία της προσεχούς Πέμπτης 6 Μαΐου έχει κομβικό χαρακτήρα. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη, κυριολεκτικά και συμβολικά, καθώς τα αιτήματα του Σικάγο επιστρέφουν και λαμβάνουν καθοριστική και δραματική επικαιρότητα.

“Όλα τα σφυριά να βαρέσουν στο ίδιο αμόνι ταυτόχρονα», να υπάρξει συντονισμός δράσης των συνδικάτων ενάντια στη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους, υπογράμμισε ο Νίκος Φωτόπουλος από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, θυμίζοντας μάλιστα τη νίκη των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου Γιαννίτση και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι και αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί.