11 Μαΐ 2021

Το κατώφλι της αξιοπρέπειας.


Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται τα επόμενα 24ωρα, να αποκαλύψει τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της για τις εργασιακές σχέσεις, δίνοντας στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο εργασιακό (ή αντεργατικό όπως καταγγέλλεται από συνδικάτα και αντιπολίτευση) νομοσχέδιο, οι εικαζόμενες προς το παρόν διατάξεις του πυρπολούν το πολιτικό σκηνικό.

Ο υπουργός Εργασίας φαίνεται να απολαμβάνει την αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεπικουρούμενος από ΜΜΕ «βασιλικότερα του βασιλέως», που εμπλουτίζουν τις κυβερνητικές λαθροχειρίες για το «ευέλικτο» οκτάωρο και για το ποια κυβέρνηση επιχείρησε πρώτη να το καταργήσει.

Εκτός από τα θλιβερά για τη δημοσιογραφία και τη δημόσια ενημέρωση ολισθήματα, η κυβέρνηση και οι αυτόκλητοι συνεργοί της προς το παρόν το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να φέρνουν απέναντί τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα οποία, παρά τις μεγάλες διαφωνίες τους, ομονοούν σε ένα κεντρικό συμπέρασμα: ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους είτε μέσω των φθηνότερων ή και απλήρωτων υπερωριών, είτε μέσω της δεκάωρης εργασίας με «συναίνεση» του εργαζόμενου.

Και μόνο η σκέψη της κυβέρνησης (και προφανώς σημαντικού μέρους της εργοδοτικής πλευράς, κυρίως του ΣΕΒ) ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι ακριβή και αποτρεπτική για τις επενδύσεις, είναι παράλογη και νοσηρή. Ιδιαίτερα τη στιγμή που σε επίπεδο Ε.Ε. ενθαρρύνονται η ενίσχυση των κατώτατων μισθών στις χώρες-μέλη της Ενωσης, η μείωση των χαοτικών ανισοτήτων και η αποτροπή του αρνητικού μισθολογικού ανταγωνισμού.

Δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει κανείς πολλά επιχειρήματα, για το πόσο πολύ αφορά αυτό τους Ελληνες μισθωτούς, τους μόνους στην Ε.Ε. που εδώ και δέκα χρόνια είδαν αιματηρές μειώσεις μισθών, με μοναδική αναπροσαρμογή αυτή που έγινε στον κατώτατο μισθό τον Φεβρουάριο του 2019.

Ωστόσο, η πρόταση που κατάρτισε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την άμεση αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αύξησή του σε δεύτερη φάση στα 809 ευρώ, στο επίπεδο που ο ΟΟΣΑ και η Ε.Ε. ορίζουν ως κατώφλι αξιοπρεπούς διαβίωσης και κυρίως η ισχυρή τεκμηρίωση της πρότασης, είναι σίγουρο, ότι στριμώχνει την κυβέρνηση και τους ορατούς και αόρατους υποβολείς της.

Είναι ώρα να αποκαλύψουν, τι είδους ανάκαμψη θέλουν και για ποιους.


efsyn.gr